AZTEC International wchodzi na nowy rynek

30.07.2014, 11:51aktualizacja: 30.07.2014, 11:51

AZTEC International, wiodący dostawca wysokiej jakości mocowań dachowych jak również lider w malowaniu proszkowym w Europie, rozpoczyna produkcję membran hydroizolacyjnych - innowacyjnego zamiennika standardowych materiałów hydroizolacyjnych używanych w budownictwie. 29 lipca br. powołana została do tego celu spółka BIMECOM S.A.

Powstanie nowej spółki to element długoterminowej strategii AZTEC International, która zakłada m.in. rozwój portfolio produktowego w kierunku innowacyjnych rozwiązań z dużym potencjałem.

"Rynek, na który wchodzimy jest w dalszym ciągu na etapie rozwoju, a perspektywy są obiecujące. BIMECOM rozszerzy portfolio AZTEC International o innowacyjne, wysokomarżowe produkty. Ze względu na wyeliminowanie pośredników w naszym procesie sprzedaży będziemy mogli, oprócz wysokiej jakości, zaoferować klientom także konkurencyjne ceny naszych produktów" - mówi Marek Ciulis, Prezes Zarządu AZTEC International.

BIMECOM jest jedną z niewielu firm w Europie, które posiadają podobną technologią. Spółka niebawem rozpocznie produkcję, a jesienią br. realizację pierwszych zamówień.

Membrany izolacyjne służą do uszczelniania fundamentów, co jest niezbędnym elementem każdego budowanego obiektu. "Obecnie w Europie do izolacji najczęściej wykorzystuje się standardowe materiały, np. papę. Wadą takich rozwiązań jest przede wszystkim czas oczekiwania na wyschnięcie materiału, który z kolei uzależniony jest od warunków atmosferycznych. Istotną przewagą naszych membran izolacyjnych jest też ich trwałość, wielokrotnie większa niż w tradycyjnych rozwiązaniach" - mówi Rafał Cędrowski, Wiceprezes Zarządu AZTEC International i BIMECOM.

AZTEC International posiada 60% akcji BIMECOM, 40% objęli pozostali akcjonariusze, ściśle związani z projektem. "Powołanie nowej spółki to kolejny krok do zwiększenia kapitalizacji grupy i dalszy etap jej dynamicznego rozwoju. To z kolei jest znaczącym elementem budowania wartości AZTEC International" - mówi Henry de Graan, Przewodniczący Rady Nadzorczej AZTEC International i strategiczny akcjonariusz spółki.

AZTEC International to wiodący na rynku europejskim dostawca szerokiej gamy wysokiej jakości akcesoriów budowlanych. Spółka sprzedaje produkty głównie w Europie Zachodniej, generując ponad 95% przychodów z eksportu. Akcje spółki od 2010 r. notowane są na rynku NewConnect.

Kontakt dla mediów:

Joanna Siedlaczek