BBI DEVELOPMENT SA (41/2018) Oferta spółki współkontrolowanej Emitenta uznana za najkorzystniejszą w postępowaniu przetargowym w Gdańsku (Projekt Dolne Miasto Gdańsk)

12.09.2018, 01:28aktualizacja: 12.09.2018, 01:28

Raport bieżący 41/2018

Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 11 września 2018 roku powziął wiadomość, iż Biuro Zamówień Publicznych Urzędu Miejskiego w Gdańsku, działając na podstawie art. 17 ust. 5 ustawy o koncesji na roboty budowlane lub usługi, ogłosiło, że w postępowaniu o zawarcie umowy partnerstwa publiczno-prywatnego w celu realizacji przedsięwzięcia "Zagospodarowanie obszaru dawnej zajezdni tramwajowej w Dolnym Mieście w Gdańsku" za najkorzystniejszą spośród złożonych ofert uznano ofertę złożoną przez DOLNE MIASTO spółka z o.o. (Dolne Miasto).

Dolne Miasto jest podmiotem celowym powołanym przez podmiot z grupy BBI Development S.A. (Emitenta), posiadający 50% udziałów i spółkę Doraco Nieruchomości Sp. z o.o z siedzibą w Gdańsku, posiadającą 50% udziałów.

Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty poprzedza kroki formalne, zmierzające do zawarcia umowy partnerstwa publiczno-prywatnego po upływie okresu przewidzianego na ewentualne odwołania innych uczestników postepowania. Z tego względu opisane w raporcie zdarzenie nie przesądza ostatecznie o zawarciu przez Dolne Miasto wspomnianej umowy oraz o realizacji wspomnianego projektu deweloperskiego przez grupę Emitenta.

Przedmiotowy projekt deweloperski ma charakter partnerstwa publiczno-prywatnego i przewiduje realizację w okresie 66 miesięcy od zawarcia umowy projektów komercyjnych o łącznej powierzchni użytkowej mieszkań i usług ok. 84 tys. m.kw. na 16 terenach inwestycyjnych położonych w obrębie Dolnego Miasta w Gdańsku, przekazywanych przez Miasto w rozliczeniu za zrealizowane inwestycje celu publicznego, obejmujące obiekty kubaturowe, drogowe i związane z zagospodarowaniem terenów zieleni publicznej. Dla całości terenu objętego projektem obowiązują plany zagospodarowania przestrzennego.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust.1 MAR