BBI DEVELOPMENT SA Uzupełnienie raportu bieżącego nr 37/2015 z dnia 20 listopada 2015 roku

08.12.2015, 18:49aktualizacja: 08.12.2015, 18:49

Raport bieżący 37/2015

Zarząd BBI Development S.A. (dalej: "Emitent", "Spółka"), dokonuje następującej korekty poprzez uzupełnienie raportu bieżącego nr 37/2015 z dnia 20 listopada 2015 roku o dodatkową treść w postaci dodania do tego raportu kolejnych akapitów o następującym brzmieniu:

"Warunki zastrzeżone w warunkowej umowie sprzedaży z dnia 23 października 2015 roku, w wykonaniu której zawarta została następnie umowa przenosząca prawa użytkowania wieczystego z dnia 19 listopada 2015 roku miały następujące brzmienie: a) bezskuteczny upływ terminu do złożenia przez Miasto Stołeczne Warszawa oświadczenia w przedmiocie skorzystania z prawa pierwokupu w stosunku do nieruchomości będących przedmiotem umowy albo b) doręczenie PD6 oświadczenia Miasta Stołecznego Warszawy, w którym Miasto Stołeczne Warszawa oświadczy, iż nie korzysta z przedmiotowego prawa pierwokupu. Każdy z tych warunków był warunkiem zawieszającym. Drugi z warunków został spełniony, co umożliwiło zawarcie umowy przenoszącej prawa użytkowania wieczystego dwóch nieruchomości położonych w Warszawie, w dzielnicy Praga-Północ, przy ul. Białostockiej i ul. Nieporęckiej, szczegółowo opisanych w raporcie.

Łączna wartość ewidencyjna aktywów zbytych przez spółkę zależną Emitenta, tj. Realty 3 Management spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Projekt Developerski 6 sp. k. (dalej: "PD6") na rzecz spółki K-Invest 2 sp. z o.o. w Warszawie, na podstawie umowy przenoszącej prawa użytkowania wieczystego z dnia 19 listopada 2015 roku, wykazana w księgach rachunkowych PD6 na dzień zawarcia przedmiotowej umowy (tj. na 19.11.2015) wynosiła: 22.086.717,50 PLN. Aktywa te zostały uznane za aktywa o znaczącej wartości, albowiem ich wartość jest większa niż 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Pomiędzy spółką K-Invest 2 sp. z o.o. w Warszawie (podmiotem, który nabył prawa użytkowania wieczystego na podstawie umowy z dnia 19 listopada 2015 roku) a Emitentem, a także pomiędzy spółką K-Invest 2 sp. z o.o. w Warszawie a osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta, jak również pomiędzy osobami nadzorującymi lub zarządzającymi spółką K-Invest 2 sp. z o.o. a Emitentem lub osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta - nie istnieją żadne powiązania, z tym zastrzeżeniem, że spółka K-Invest 2 sp. z o.o. jest powiązana z grupą kapitałową Liebrecht&Wood, z którą to grupą z kolei Emitent, pośrednio, poprzez spółkę celową: Centrum Praskie Koneser spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. (dalej: "CPK") realizuje projekt Centrum Praskie KONESER. W ramach wspólnej realizacji przedsięwzięcia Centrum Praskie KONESER jeden z członków Zarządu Emitenta jest jednocześnie członkiem Zarządu CPK, w którym członkami są także członkowie Zarządu spółki K-Invest 2 sp. z o.o."

Podstawa prawna:

§ 6 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2009 Nr 33, poz. 259 z późn. zm.)

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz