BEST SA (42/2021) Realizacja praw z warrantów subskrypcyjnych wyemitowanych w ramach programu motywacyjnego

16.12.2021, 19:26aktualizacja: 16.12.2021, 19:27

Raport bieżący 42/2021

Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent) informuje, że posiadacz 135.800 (słownie: sto trzydzieści pięć tysięcy osiemset) sztuk warrantów subskrypcyjnych serii B wyemitowanych przez Emitenta na podstawie uchwały nr 7 z dnia 25 marca 2016 r. Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia BEST S.A. w przedmiocie: (i) emisji warrantów subskrypcyjnych serii B z prawem objęcia akcji serii E, (ii) warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego, (iii) wyłączenia prawa poboru warrantów subskrypcyjnych serii B i prawa poboru akcji serii E, (iv) upoważnienia dla organów Spółki oraz (v) zmiany statutu Spółki (podanej do publicznej wiadomości raportem bieżącym nr 34/2016 w dniu 25 marca 2016 r.), zmienionej uchwałą nr 5 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia BEST S.A. z dnia 8 września 2020 roku (podanej do publicznej wiadomości raportem bieżącym nr 35/2020 w dniu 8 września 2020 r.), wykonując uprawnienia przysługujące mu z tytułu ww. warrantów złożył oświadczenie o wykonaniu praw objęcia 135.800 (słownie: sto trzydzieści pięć tysięcy osiemset) akcji serii E Emitenta (akcje zwykłe, na okaziciela o wartości nominalnej 1,00 zł każda akcja) w warunkowo podwyższonym kapitale zakładowym. Akcje serii E obejmowane są po cenie emisyjnej wynoszącej 13,40 złotych. Jeden warrant serii C uprawnia do zamiany na jedną akcję serii E. Akcje serii E poddane zostaną procesowi rejestracji w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A. oraz będą przedmiotem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym. Zgodnie z art.451 §2 zdanie drugie oraz art. 452 §1 Kodeksu spółek handlowych, zapisanie akcji na rachunku papierów wartościowych osoby, która złożyła ww. oświadczenie, stanowić będzie równoważnik przyznania jej akcji oraz nabycia praw z akcji, skutkujący podwyższeniem kapitału zakładowego Spółki o wartość nominalną wydawanych akcji. Warranty subskrypcyjne, z których wykonano prawo do objęcia akcji wygasają z chwilą wykonania inkorporowanego w nich prawa.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz