BORYSZEW SA (4/2022) Postanowienie sądu administracyjnego dotyczące decyzji organu podatkowego w sprawie zaległości podatkowych w spółce zależnej - aktualizacja

10.02.2022, 15:22aktualizacja: 10.02.2022, 15:23

Raport bieżący 4/2022

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 48/2021 dotyczącego decyzji organu podatkowego w sprawie zaległości podatkowych w spółce zależnej oraz wcześniejszych raportów bieżących w tym zakresie, jak również informacji przekazanych w tym przedmiocie w ostatnim raporcie okresowym, Zarząd Boryszew S.A ("Emitent", "Spółka") informuje, że w dniu 10 lutego 2022 roku spółka zależna od Emitenta - ZM SILESIA S.A. z siedzibą w Katowicach otrzymała postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach ("Wojewódzki Sąd Administracyjny") z dnia 31 stycznia 2022r., sygn. akt I SO/Gl 1/22, zgodnie z którym Wojewódzki Sąd Administracyjny postanowił wstrzymać wykonanie decyzji Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Katowicach z dnia 17 listopada 2021 roku w przedmiocie podatku od towarów i usług za okres od stycznia 2013 roku do grudnia 2014 roku.

Wojewódzki Sąd Administracyjny uznał, że spółka zależna ZM SILESIA w stopniu przekonującym uprawdopodobniła, iż w sprawie zobowiązań podatkowych za lata 2013 - 2014 zachodzą przesłanki uzasadniające wstrzymanie wykonania zaskarżonej decyzji organu skarbowego na podstawie art. 61 § 3 i 5 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Na postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego przysługuje zażalenie.

O kolejnych istotnych zdarzeniach związanych z ww. postępowaniem sądowo-administracyjnym, Spółka będzie informowała w trybie właściwych raportów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz