Branża farmaceutyczna napędza innowacje

14.09.2023, 08:00aktualizacja: 14.09.2023, 08:00

Fot. PAP - kadr z filmu
Tysiące miejsc pracy, inwestycje w badania i rozwój czy współpraca z ośrodkami akademickimi w celu zapewnienia dostępu do nowoczesnych leków i szczepionek - to wszystko sprawia, że szeroko pojęty sektor farmaceutyczny staje się dziś jednym z filarów nowoczesnej, polskiej gospodarki.

„Od kilku lat rozwijamy nasze centra kompetencyjne, zlokalizowane w Warszawie i Poznaniu, w których pracuje obecnie już ponad 2,5 tys. osób. Niezwykle ważnym obszarem działalności GSK w Polsce są prace badawczo-rozwojowe. Liczba naszych produktów w procesie rozwoju jest jedną z największych w przemyśle innowacyjnym, a terapie powstają w oparciu o najnowszą wiedzę i technologię z zakresu genetyki oraz genomiki funkcjonalnej, wykorzystując uczenie maszynowe oraz sztuczną inteligencję. Dzięki połączeniu nauki, technologii oraz utalentowanych ludzi możemy jeszcze szybciej i skuteczniej dostarczać leki i szczepionki dla naszych pacjentów w Polsce oraz na całym świecie” - mówi Krzysztof Kępiński, dyrektor relacji zewnętrznych GSK w Polsce, w rozmowie z Polską Agencją Prasową.

Dzięki innowacjom ze strony sektora farmaceutycznego polscy pacjenci mają coraz szerszy dostęp do nowoczesnych leków i szczepionek. Przykładem takich innowacji jest chociażby udostępniony w ramach refundacji od 1 września tego roku innowacyjny lek onkologiczny dla chorych na raka endometrium, leki z obszaru HIV, leki biologiczne stosowane w terapii astmy ciężkiej czy dostępne szczepienia ochronne dla osób dorosłych, np. przeciwko półpaścowi oraz RSV.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo