Cała naprzód: Mary Kay przyznaje sześć grantów młodym kobietom z całego świata przecierającym szlaki w dziedzinach STEAM

16.12.2022, 13:12aktualizacja: 16.12.2022, 13:26

Businesswire/Mary Kay Inc.
Globalny program grantów i kampania społeczna podkreślają znaczenie młodych kobiet zmieniających świat poprzez naukę, innowacyjność i kwestionowanie norm płciowych.

DALLAS--(BUSINESS WIRE) -- Jako globalny lider w dziedzinie wzmacniania pozycji kobiet i innowacyjnej nauki, Mary Kay Inc. ogłasza sześć laureatek programu grantów „Young Women in STEAM” w 2022 r. w dowód uznania niezwykłego wkładu na rzecz dyscyplin STEAM na całym świecie – nauk przyrodniczych, technologii, inżynierii, sztuki i matematyki.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20221215005720/pl/

W 2020 r. firma Mary Kay zainicjowała program grantów „Young Women in STEAM” oraz kampanię społeczną, pragnąc przyczynić się do zmiany sposobu postrzegania „twarzy nauki” i zachęcić młode kobiety do kariery zawodowej w dziedzinach STEAM. Według UNESCO, Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury, kobiety w dalszym ciągu stanowią znaczną mniejszość w dziedzinach naukowych i nadal są niedostatecznie reprezentowane w takich obszarach jak informatyka, cyfrowe technologie informacyjne, inżynieria, matematyka i fizyka.

„W Mary Kay cenimy młode kobiety pragnące zdobyć wyższe wykształcenie i rozwijać karierę zawodową w dziedzinach STEAM, ponieważ nieustannie dążymy do zmniejszenia różnic w traktowaniu kobiet i mężczyzn oraz uprzedzeń w dyscyplinach naukowych i powiązanych obszarach – powiedziała dr Lucy Gildea, dyrektor generalna ds. innowacji, produktów i nauki w Mary Kay Inc. – To żadna tajemnica, że kobiety są niedostatecznie reprezentowane w branżach STEAM, dlatego pragniemy przyczynić się do zmian, zapewniając istotne granty w celu zachęcenia młodych kobiet do dalszych osiągnięć w dziedzinach STEAM. Laureatki naszego programu grantów >>Young Women in STEAM<< w 2022 r. przecierają szlaki na całym świecie i przyczyniają się do opracowywania rozwiązań dla najbardziej złożonych problemów, z którymi boryka się ludzkość, za pomocą nauki i innowacji. Z dumą podkreślamy ich wkład i pragniemy wspierać te wyjątkowe młode kobiety w ramach kolejnego etapu niezachwianej misji Mary Kay na rzecz wzbogacania życia kobiet na całym świecie”.

Laureatki programu grantów Mary Kay „Young Women in STEAM” w 2022 r. zostały zaprezentowane w światowych kanałach firmy w mediach społecznościowych i otrzymają finansowanie w wysokości 2500 USD w celu wsparcia ich obecnych i przyszłych przedsięwzięć w dziedzinach STEAM.

Laureatki programu grantów „Young Women in STEAM” w 2022 r.:

• Angela Busheska, 20 (Macedonia) – ta innowatorka w dziedzinie badań naukowych prowadząca działalność przedsiębiorczą ukierunkowaną na realizację zmian społecznych, wybrała karierę w dziedzinach STEAM po dołączeniu do zespołu przygotowującego się do olimpiady matematycznej w 7 klasie, kiedy to pokochała rozwiązywanie problemów. Jako twórczyni aplikacji EnRoute, Busheska pomaga użytkownikom w prowadzeniu bardziej ekologicznego trybu życia poprzez wykorzystanie algorytmów uczenia maszynowego do wspierania użytkowników, motywując ich do niekorzystania z tzw. „szybkiej mody”. Zachęca inne młode kobiety do dołączania do dyscyplin STEAM i marzy o świecie, w którym ludzkość wykorzystywać będzie technologie STEAM dla dobra wspólnego całego społeczeństwa.
  • Fengyun Chen, 17 (Chiny) – prowadzi projekty w dziedzinie fizyki, skupiając się na roli czystej energii w zrównoważonym rozwoju środowiska. W 2017 r. Chen założyła Yun Energy, sojusz na rzecz nauki i innowacji technologicznych zapewniający kursy pogłębiające wiedzę na temat nauki i fizyki dla 20 tys. osób rocznie. Wraz z ojcem przeprowadziła 30-dniowe badanie, które zaowocowało również wynalezieniem urządzenia do dystrybucji wody 3.0 zasilanego energią geotermalną i powietrzem. Uważa, że kształcenie w dziedzinach STEAM umożliwia uczniom rozwijanie praktycznych pomysłów w drodze bezpośrednich eksperymentów pobudzających kreatywność i wyobraźnię.
  • Farzana Alam Eshita, 23 (Australia) – jako inżynier budownictwa wodno-lądowego i jedna z najlepszych studentek Uniwersytetu Monasha w Australii, Eshita w ramach projektu na ostatnim roku studiów skupiła się na zbadaniu tworzenia się pasów ścinających w taśmach szlifierskich przy trójosiowym obciążeniu z wykorzystaniem rentgenowskiej tomografii komputerowej. Pośród obecnie realizowanych przez nią przedsięwzięć wymienić można opracowywanie projektów głównych dróg zgodnie z australijskimi normami oraz rozbudowę konstrukcji charakterystycznego kompleksu sportowego w sposób podkreślający doskonałość projektu architektonicznego i zagospodarowania przestrzeni miejskiej. Eshita uważa, że bycie kobietą w dziedzinach STEAM zapewnia wiele korzyści, w tym okazję do zyskania pewności siebie, poprawy umiejętności w zakresie rozwiązywania problemów oraz rozwoju nowych możliwości w zakresie edukacji i zatrudnienia.
  • Aruna Sherma, 20 (Niemcy) – jej projekt koncentrował się na opracowaniu alternatywnego środka kontrastowego do badań rezonansem magnetycznym, który zastępuje obecnie stosowany środek – gadolin. Jako studentka fizyki, Sherma pracowała w czterech różnych laboratoriach w celu opracowania swojego środka kontrastowego, a szereg badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Hamburgu wykazał jego biokompatybilność oraz silniejszy efekt podczas badań rezonansem przy zastosowaniu mniejszej dawki niż w przypadku tradycyjnie podawanego kontrastu. Choć dyscypliny STEAM nie wszystkim mogą wydawać się zachęcające, Sherma uważa, że różnorodność ma istotne znaczenie we wszystkich dziedzinach, oraz uznaje, że kobiety mogą kształtować przyszłość technologii i badań naukowych na równi z mężczyznami.
  • Jingyuan Xu, 31 (Niemcy) – ta technolog zajmująca się przekształcaniem energii i specjalistka w dziedzinie zrównoważonej energii, jest badaczką w Instytucie Technologicznym w Karlsruhe (Niemcy). Badania prowadzone przez Xu koncentrują się na zrównoważonych technologiach energetycznych w celu dostarczania ekonomicznych rozwiązań w dziedzinie klimatyzacji, ciepłownictwa i energetyki. Xu pragnie wykorzystywać swoją fachową wiedzę do ograniczania zużycia energii pierwotnej na świecie i redukcji emisji CO2. Uważa, że kobiety w dziedzinach STEAM stymulują ducha pracy zespołowej, a różnorodność wynikająca ze sprzyjania włączeniu, owocuje lepszymi rezultatami prac naukowych. Zachęca młode dziewczęta do entuzjastycznego podążania ścieżką kariery w dyscyplinach STEAM i kierowania się sercem, aby wnosić pozytywny wkład w świat za pomocą przełomowych rozwiązań naukowych.
  • Eizelle Yee, 30 (Filipiny) – jako działaczka na rzecz ochrony środowiska, a zarazem architektka prowadząca własną firmę, Yee jest jednym z członków-założycieli Pocket Garden, wspólnej inicjatywy na rzecz projektowania przestrzeni publicznych zapoczątkowanej przez grupę wolontariuszy, którzy współtworzą i projektują ogólnodostępne zielone przestrzenie na Filipinach. Yee uważa, że kobiety przywiązują wysoką wagę do szczegółów, co pomaga łączyć sztukę z nauką w uporządkowany sposób. Jeśli chodzi o inicjatywy STEAM, wierzy, że współpraca różnorodnych kultur i tradycji może zaowocować dziełami w obszarze nauki, technologii, inżynierii, sztuki i matematyki o włączającym charakterze, z którymi łatwo się utożsamiać.

Więcej informacji na temat programu grantów „Young Women in STEAM” można znaleźć na stronie https://newsroom.marykay.com/.

Informacje o Mary Kay

Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się rozbić tzw. szklany sufit, założyła swoją wymarzoną firmę kosmetyczną w 1963 r. w jednym celu: aby wzbogacać życie kobiet. Z tego marzenia powstała firma warta miliardy dolarów, współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w prawie 40 krajach. Jako firma nastawiona na rozwój przedsiębiorczości, Mary Kay działa na rzecz wzmocnienia pozycji kobiet poprzez edukację, mentoring, wsparcie, networking i innowacje. Firma Mary Kay inwestuje w badania naukowe, które pozwalają na opracowywanie i produkcję nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji skóry, kosmetyków kolorowych, suplementów diety i zapachów. Mary Kay wierzy, że wzbogacając życie kobiet dzisiaj, można kreować zrównoważone jutro. W tym celu współpracuje z organizacjami z całego świata, skupiając się na dążeniach do doskonałości w biznesie, wspieraniu badań nad nowotworami, promowaniu równości płci, pomocy ofiarom przemocy domowej, upiększaniu naszego otoczenia i zachęcaniu dzieci do realizacji swoich marzeń. Więcej informacji można znaleźć na stronie marykayglobal.com oraz śledząc profile społecznościowe na Facebooku, Instagramie, LinkedIn i Twitterze.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20221215005720/pl/

Źródło: Mary Kay Inc.

KONTAKT: