CAPTOR THERAPEUTICS SA (3/2022) Informacja o postępie w badaniach badawczo-rozwojowych związanych z projektem CT-01

11.01.2022, 18:24aktualizacja: 11.01.2022, 18:25

Raport bieżący 3/2022

Zarząd Captor Therapeutics S.A. z siedzibą we Wrocławiu ("Spółka") informuje o postępie w pracach badawczych w projekcie CT-01, który poświęcony jest rozwojowi terapii raka wątrobowokomórkowego w oparciu o technologię celowanej degradacji białek.

Spółka uzyskała wyniki przedklinicznych badań proof-of-concept, które potwierdzają wysoką aktywność przeciwnowotworową dwóch związków wiodących rozwijanych w ramach projektu CT-01 w mysim modelu ludzkiego raka wątroby (tzw. ksenograft). Otrzymane wyniki potwierdzają, że doustne podanie tych związków CT-01 powoduje regresję guzów w modelu Hep 3B2.1-7 raka wątrobowokomórkowego w myszach, które zostały poddane badaniu.

Wyniki przeprowadzonych przez Spółkę ww. badań stanowią znaczący kamień milowy i potwierdzają zasadność prowadzenia dalszych prac w ramach projektu CT-01, zmierzających do wprowadzenia jednego z tych związków do fazy IND-enabling studies. Jednocześnie, wyniki te dowodzą zdolności Spółki do odkrywania degraderów typu klej molekularny z wykorzystaniem platformy technologicznej OptigradeTM.

Spółka będzie informować o dalszych postępach w projekcie CT-01 zgodnie z wymogami prawnymi.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz