CBMM|Niobium wspiera międzynarodowe wydarzenie dotyczące nowych technologii budowy akumulatorów

01.10.2021, 15:35aktualizacja: 01.10.2021, 15:39

Laureat Nagrody Nobla, liderzy branży i uczeni wyznaczają trendy przyszłości elektryfikacji.

SAO PAULO, 1 października 2021 r. /PRNewswire/ -- Profesor Stanley Whittingham FRS, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii z 2019 r., uhonorowany za pionierski wkład wniesiony w budowę akumulatorów litowo-jonowych, wygłosi odczyt otwierający serię webinarów prowadzonych przez CBMM|Nobium w dniach 5-6 października, zatytułowanych „Powering Future Electrification - Innovative Battery Materials” („Przyszłość Elektryfikacji - Innowacyjne Tworzywa do Budowy Akumulatorów”).

Celem wydarzenia jest poszerzanie wiedzy i upowszechnianie informacji dotyczących nowych tworzyw i technologii wykorzystywanych do budowy akumulatorów elektrycznych, a jednocześnie będzie ono okazją do spotkania się wiodących spółek w segmencie akumulatorów i superkondensatorów, wśród których znajdą się Toshiba, Skeleton Technologies, NanoOne, Echion Technologies i WildCat, a także przedstawicieli świata nauki z UCLA, Uniwersytetu Hanyang, Uniwersytetu Austin Teksas i Uniwersytetu Warwick, którzy zaprezentują prace prowadzone w dziedzinie elektryfikacji.

„Debata ta zapoczątkuje dyskusję dotyczącą rosnącego na świecie zapotrzebowania na bardziej zrównoważone technologie stosowane w przemyśle motoryzacyjnym. Przy tej okazji najznamienitsi na świecie eksperci i naukowcy będą mogli zaprezentować badania i osiągnięcia w dziedzinie zaawansowanych tworzyw, które mogą być wykorzystane jako alternatywne, czystsze i odnawialne źródła energii” - tłumaczy profesor Stanley Whittingham, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii.

Podczas wydarzenia, poświęconego przede wszystkim osiągnięciom w dziedzinie transportu wykorzystującego energię elektryczną, omówione zostaną możliwości zastosowania nowych, opracowanych przez Nobium technologii budowy katod i anod akumulatorowych, dzięki którym uzyskuje się katody o większej stabilności i żywotności, a także anody zapewniające wyjątkowo szybką prędkość ładowania akumulatorów litowo-jonowych wynoszącą mniej niż 10 minut. W porównaniu do obecnie dostępnych technologii, osiągnięcia te zwiększają wytrzymałość i bezpieczeństwo akumulatorów, a jednocześnie znacząco podwyższają ich wydajność.

„Nieprzerwanie inwestujemy w segment akumulatorów litowo-jonowych, a naszym celem jest, aby technologie opracowywane przez Nobium przyczyniły się do rozszerzenia tego rynku i szybszego tworzenia nowatorskich rozwiązań. Dzięki tej inicjatywie chcemy aktywnie przyczynić się do transformacji sektora w sposób zgodny z agendą przyszłości zrównoważonej i bardziej przyjaznej dla środowiska” - mówi Rogério Ribas, dyrektor Działu Akumulatorów w CBMM.

Uruchomiono już rejestrację, a udział w webinarze jest bezpłatny. Zapoznaj się z poniższym harmonogramem i zapisz się.

Webinar: „Zaawansowane katody dla sektora transportu”

Data: 5 października 2021 r.

Godzina: 11:00 – 13:00 (lokalnego czasu brazylijskiego)

Odnośnik: https://cbmmeventos.webex.com/cbmmeventos/j.php?RGID=r72927e6639011b617e6e41574a169721

Webinar: „Tworzywa zaprojektowane z myślą o szybkim ładowaniu”

Data: 6 października 2021 r.

Godzina: 11:00 - 13:00 (lokalnego czasu brazylijskiego)

Odnośnik: https://cbmmeventos.webex.com/cbmmeventos/j.php?RGID=rbf30a9f96dacf0280429fc574d33b6f7

CBMM|Niobium

CBMM, światowy lider w produkcji i marketingu produktów Nobium, obsługuje ponad 400 klientów z 50 krajów. Spółka z siedzibą główną w Brazylii oraz posiadająca przedstawicielstwa w Chinach, Holandii, Singapurze, Szwajcarii i Stanach Zjednoczonych, oferuje przełomowe produkty i technologię dla infrastruktury, transportu, kosmonautyki i sektorów energii. W 2019 r. spółka zainwestowała w 2DM, przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją grafenu. W 2021 r. spółka zainwestowała w Echion, a celem tej inwestycji było przyspieszenie tworzenia nowatorskich rozwiązań dla segmentu transportu korzystającego z energii elektrycznej.

Źródło: CBMM

Źródło informacji: PR Newswire