CoorsTek Sensors przejmuje fińskiego producenta czujników Pegasor, Oy

07.01.2015, 11:40aktualizacja: 07.01.2015, 11:40

Oferta produktowa CoorsTek została rozszerzona o najlepszy w branży czujnik pyłu z "aktywnym ładowaniem", który umożliwi spółce ekspansję na światowych rynkach jakości powietrza.

GRAND JUNCTION, Colorado, 6 stycznia 2015 r. /PRNewswire/ - Należąca do grupy CoorsTek spółka CoorsTek Sensors, która opracowuje i wdraża inteligentne czujniki na różnorodnych rynkach w celu poprawy jakości naszego środowiska, ogłosiła dzisiaj przejęcie producenta czujników Pegasor, Oy z siedzibą w Tampere w Finlandii. Dzięki przełomowym osiągnięciom w dziedzinie czujników wykrywających drobiny i nanocząsteczki, założona w 2008 r. Pegasor należy do najbardziej obiecujących skandynawskich spółek sektora czystych technologii.

Według działającej w ramach ONZ Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization; WHO), zanieczyszczenie powietrza w domach i w atmosferze stanowi największy pojedynczy czynnik ryzyka zdrowotnego na świecie, skutkujący milionami przypadków przedwczesnej śmierci rocznie. Najświeższy raport WHO dotyczący jakości powietrza w 1 600 miastach z 91 krajów wskazuje, że tylko 12% mieszkańców miast może cieszyć się powietrzem o jakości spełniającej standardy WHO.

Przejmując spółkę Pegasor, CoorsTek Sensors wyjdzie poza swoje dotychczasowe rozwiązania na rynku czujników samochodowych i wkroczy na szybko rozwijający się rynek rozwiązań monitorujących jakość powietrza, obejmujący: czujniki nakierowane na miejskie sieci monitorowania jakości powietrza; monitorowanie jakości powietrza w pomieszczeniach komercyjnych i przemysłowych oraz systemy monitorowania emisji z kominów.

"Przejmując spółkę Pegasor i integrując ją w swoje struktury, CoorsTek Sensors staje się producentem czujników o największych możliwościach na całym świecie - powiedział Timothy Coors, dyrektor generalny CoorsTek Sensors. - Technologia CoorsTek Sensors odegra kluczową rolę w odwróceniu zjawiska pogarszającej się jakości powietrza w miastach na świecie. Uczyni to dzięki identyfikacji miejsc, w których jakość ta spada poniżej dopuszczalnych standardów oraz konkretnych czynników zanieczyszczających. Są to niezbędne działania wstępne, które doprowadzą do poprawy jakości powietrza, co z kolei podniesie poziom zdrowia publicznego, a nawet może uratować życie wielu ludziom".

CoorsTek Sensors

CoorsTek Sensors w wymierny sposób sprawia, że świat staje się lepszy, zapewniając doskonalsze metody pomiarów i poprawy jakości środowiska. Spółka opracowuje i wdraża inteligentne czujniki na różnorodnych rynkach, w tym w branży samochodowej, COWIG, produkcyjnej oraz rządowych programów bezpieczeństwa/zdrowia publicznego. Więcej informacji na stronie: www.coorsteksensors.com.

Źródło: CoorsTek

Kontakt korporacyjny:

CoorsTek

Dane Bartlett dyrektor ds. administracji, główny doradca i sekretarz

tel. +1 (303) 271-7000

e-mail: dbartlett@coorstek.com

Kontakt dla mediów:

Rick Keating

Keating/co

tel. +1-212-925-6900 (biuro)

tel. +1-917-767-2400 (tel. komórkowy)

e-mail: rkeating@keatingco.com