Critical Path Institute mianuje dr Klausa Romero nowym dyrektorem generalnym i awansuje Cécile Ollivier na stanowisko wiceprezesa ds. globalnych

26.01.2024, 10:43aktualizacja: 26.01.2024, 10:49

PR Newswire/ Critical Path Institute

AMSTERDAM, 26 stycznia 2024 /PRNewswire/ -- Organizacja Critical Path Institute (C-Path) mianowała dr Klausa Romero, członka Kolegium Farmakologii Klinicznej, nowym dyrektorem generalnym i awansowała Cécile Ollivier z funkcji dyrektora zarządzającego w Europie na wiceprezesa ds. globalnych.

W trakcie imponującej, ponad 16-letniej kadencji w C-Path, Romero zajmował kluczowe stanowiska w organizacji, w tym stanowiska dyrektora naukowego i dyrektora wykonawczego zarówno z zakresu farmakologii klinicznej, jak i analiz ilościowych w medycynie. Jego kluczowa rola w ustanowieniu i realizacji programu analiz ilościowych w medycynie podkreśla jego znaczący wkład w kluczowe inicjatywy C-Path w zakresie opracowywania leków na przestrzeni lat.

M. Wainwright Fishburn Jr, przewodniczący zarządu C-Path, skomentował nominację następującymi słowami:

„Wyjątkowy zakres wiedzy i przywództwo dr Romero odgrywają kluczową rolę w naszych dążeniach do tworzenia i wdrażania przełomowych ścieżek naukowych i regulacyjnych. Jego strategiczna wizja doskonale wpisuje się w misję C-Path, jaką jest przyspieszenie rozwoju nowych terapii. Jesteśmy przekonani, że będzie on w stanie poprowadzić organizację w kolejnej fazie globalnego wpływu i pionierskich innowacji”.

„Możliwość objęcia stanowiska dyrektora generalnego w C-Path to wielki zaszczyt, połączony z ogromnym poczuciem odpowiedzialności - powiedział Romero. - Moim zobowiązaniem jest kontynuowanie tradycji doskonałości i innowacji C-Path w celu przekształcenia procesów rozwoju leków z korzyścią dla potrzebujących. Jest to zobowiązanie głęboko zakorzenione w moich początkach w C-Path, zainspirowane wizjonerskim mentoringiem i wskazówkami założyciela C-Path, dr Raymonda Woosleya. Nasze wspólne wysiłki będą w dalszym ciągu ukierunkowane na przekształcanie modeli opracowywania leków z korzyścią dla potrzebujących”.

Dodatkowe informacje dotyczące nominacji dr Romero można znaleźć tutaj.

Cécile Ollivier jest kluczową postacią w C-Path od czasu dołączenia do organizacji w roli dyrektora zarządzającego w kwietniu 2021 roku. W swojej nowej roli będzie ona nadzorować globalne inicjatywy strategiczne, koncentrując się na zacieśnianiu współpracy międzynarodowej i opracowywaniu innowacyjnych podejść do złożonych wyzwań związanych z opracowywaniem leków.

„Cieszymy się, że możemy ogłosić awans Cécile Ollivier na stanowisko wiceprezesa ds. globalnych - powiedział członek zarządu C-Path, dr Tomas Salmonson. - Cécile wniosła nieoceniony wkład w nasze działania na arenie europejskiej, a jej bogate doświadczenie w zakresie globalnego opracowywania leków i nauk regulacyjnych czyni ją idealnym wyborem na to stanowisko. Jej przywództwo będzie miało dla nas kluczowe znaczenie w kontekście kontynuowania naszej misji przyspieszenia rozwoju leków na całym świecie”.

Mając ponad 16-letnie doświadczenie w sektorze opieki zdrowotnej, Ollivier wniosła znaczący wkład w rozwój leków pediatrycznych i leków na rzadkie choroby. Jej wysiłki zostały docenione na arenie międzynarodowej, w tym jako eksperta z ramienia Międzynarodowej Konferencji Harmonizacji (ICH) i lidera globalnej strategii ekstrapolacji pediatrycznej. Przed dołączeniem do C-Path, Ollivier dzieliła się swoją wiedzą z Europejską Agencją Leków (EMA) oraz pracowała w sektorze technologii medycznych, skupiając się na opracowywaniu cyfrowych punktów końcowych w badaniach klinicznych.

„Jestem zaszczycona, że mogę objąć nową funkcję - powiedziała Ollivier. - Możliwość wnoszenia dalszego wkładu w globalne wyniki w obszarze zdrowia i napędzania innowacji w procesach tworzenia leków doskonale wpisuje się w moją pasję i doświadczenie. Ogromnie cieszy mnie możliwość współpracy z naszym utalentowanym zespołem i partnerami na całym świecie, aby wywierać znaczący wpływ na życie osób i rodzin dotkniętych chorobami, których potrzeby pozostają niezaspokojone”.

Więcej informacji na temat awansu Cécile Ollivier można znaleźć tutaj.

Critical Path Institute

Critical Path Institute (C-Path) jest niezależną i działającą na zasadach non-profit organizacją założoną w 2005 roku jako partnerstwo publiczno-prywatne w odpowiedzi na inicjatywę Critical Path amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). Jej misją jest współpraca, która przyczynia się do rozwoju lepszych metod leczenia dla ludzi na całym świecie. C-Path jest uznanym pionierem w dziedzinie przyspieszania procesów opracowywania leków, tworzącym szereg międzynarodowych konsorcjów, programów i inicjatyw, w skład których wchodzi obecnie ponad 1600 naukowców i przedstawicieli agencji rządowych i regulacyjnych, środowisk akademickich, organizacji pacjentów, fundacji zajmujących się chorobami oraz firm farmaceutycznych i biotechnologicznych. Amerykańska centrala C-Path znajduje się w Tucson w stanie Arizona, zaś siedziba C-Path Europe mieści się w Amsterdamie w Holandii, zatrudniając dodatkowo pracowników w wielu innych miejscach świata. Więcej informacji można znaleźć na stronie: c-path.org.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2326911/Critical_Path_Institute_klaus_web.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2326910/Critical_Path_Institute_cecile_olivier_petal.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1180189/Critical_Path_Institute_Logo.jpg

Źródło: Critical Path Institute