Dobry 2015 rok impulsem dalszego rozwoju Ailleron

14.03.2016, 12:11aktualizacja: 14.03.2016, 12:11

Notowana na GPW Ailleron SA w 2015 roku zwiększyła przychody do poziomu blisko 70 mln zł wykazując przy tym rentowność EBITDA na poziomie 12 mln złotych. Spółka podczas konferencji prasowej podała, że ma w tegorocznym backlogu już 59% planowanych przychodów. Podpisane w 2015 roku kontrakty w modelu revenue share będą generować zyski przez najbliższe lata, a rozwiązania dofinansowane z IPO są w swoich kategoriach jednymi z najbardziej zaawansowanych na świecie.

Ailleron "W 2015 roku podpisaliśmy rekordową liczbę umów. Część projektów realizowana jest w modelu revenue share. W 2015 roku takie umowy podpisaliśmy na wdrożenia Halodzwonków dla bułgarskiego operatora MTel oraz Nowoczesnej Poczty Głosowej dla Plusa. W ostatnim kwartale ubiegłego roku z sukcesem zakończyliśmy proces tranzycji 40 systemów informatycznych T-Mobile Polska. Uwarunkowało to uruchomienie 5-letniego okresu odpłatnego zarządzania systemami operatora" - mówi Łukasz Juśkiewicz, dyrektor finansowy Ailleron SA.

Prezes zarządu Ailleron SA Rafał Styczeń wskazał, że dotychczas wydano połowę z 6 mln zł pozyskanych w ubiegłorocznym IPO. 1,1 mln zł zainwestowano w rozwój sprzedaży zagranicznej, a szczególnie, w podbijający zagraniczne rynki, produkt LiveBank. W prace badawczo-rozwojowe nad oferowanymi rozwiązaniami zainwestowano kolejne 1,8 mln złotych. Styczeń zapowiedział ponadto finalne połączenie Ailleron ze spółką zależną Software Mind.

"LiveBank został świetnie przyjęty na świecie, w wyniku czego podpisaliśmy kontrakty m.in. w Singapurze i Malezji, a otwarte procesy sprzedażowe mamy na kilku kontynentach. Rynek dostrzegł potencjał LiveBank, w związku z czym będziemy dalej rozwijać jego funkcje, tak aby oddział bankowy był w 100% zastępowalny. Z kolei dedykowany głównie branży hotelarskiej iLumio w 2015 roku został wdrożony w 20 obiektach w Polsce, a obecnie realizujemy już pierwsze wdrożenia zagraniczne. Widząc potrzeby istniejących hoteli postanowiliśmy opracować jego nową odsłonę - iLumio AIR, która stwarza nam jeszcze większy potencjał sprzedaży. Dotychczasowe tempo wzrostów nas jednak nie satysfakcjonuje. Może być ono jeszcze lepsze niż odnotowywane w 2015" - dodaje Rafał Styczeń.

KONTAKT:

Aleksandra Świetlik