Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Ekonomista był gościem pierwszego webinaru, zorganizowanego przez Serwis Samorządowy PAP w ramach projektu „Wiem jak w banku. Wszystko o pieniądzu”. Ekspert mówił m.in. o plusach i minusach obrotu gotówkowego.
Jak przypomniał, pieniądz gotówkowy, czyli banknoty i monety, jest emitowany przez współczesne banki emisyjne (w Polsce zajmuje się tym Narodowy Bank Polski). Z kolei pieniądz bezgotówkowy, z którego korzystamy, płacąc kartą czy zlecając przelew, jest kreowany i w praktyce to po prostu kredyt.
Według dr. Piotra Maszczyka zasadniczą zaletą obrotu bezgotówkowego jest to, że znacznie zmniejsza koszty. „Jeżeli ktokolwiek z uczestników naszego webinarium prowadzi jakąkolwiek działalność gospodarczą, to doskonale wie, że obrót gotówką pociąga za sobą koszty - gotówkę trzeba przewozić, gotówkę trzeba magazynować, trzeba pilnować, żeby jej nikt nie ukradł i tak dalej. Obrót bezgotówkowy w fantastyczny sposób te koszty zmniejsza” - podkreślił.
Z kolei jednym z plusów obrotu gotówkowego jest większe poczucie kontroli wydatków. „Po prostu wydajemy więcej, kiedy płacimy kartą, bo nie czujemy wypływu pieniądza z portfela” - mówił dr Maszczyk.
Ekspert nawiązał też do obaw, jakie zrodziły się w związku z pandemią. „Początkowo wydawało się, że pandemia zwiększy udział obrotu gotówkowego. (…) Gotówka to jest coś konkretnego, gotówka jest płynna, gotówka zawsze będzie akceptowana; nie mamy pewności, czy na przykład karta będzie akceptowana” - mówił. „Kiedy okazało się, że bankomaty wypłacają gotówkę, nie dzieje się nic złego, okazało się, że preferowaną formą jest obrót bezgotówkowy. Po pierwsze dlatego, że znaczna część zakupów przesunęła się do internetu” - zauważył.
Webinarium odbyło się w ramach projektu „Wiem jak w banku. Wszystko o pieniądzu”, realizowanego przez Polską Agencję Prasową we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej.
Pełny zapis webinarium można znaleźć TUTAJ.
Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 01.07.2021, 15:19 |
Źródło informacji | Serwis Samorządowy PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Ziemia potrzebuje orzeźwienia. Jak SodaStream inspiruje do zmian w kierunku bardziej ekologicznego trybu życia
Ile jednorazowych plastikowych butelek potrzeba, aby opleść Ziemię 27 razy? Odpowiedź to 5,5 mld - czyli tyle, ile w 2023 roku użytkownicy SodaStream zaoszczędzili planecie. Jak tego dokonali? Małymi eko zmianami w codzienności, które efektem skali przynoszą spektakularny efekt! Marka od początku istnienia inspiruje do podjęcia choć niewielkich kroków na drodze ku lepszej przyszłości planety, z troską o środowisko naturalne i dobrobyt kolejnych pokoleń. Udowadnia tym samym, że kreowanie wody i napojów gazowanych we własnej kuchni - zamiast sięgania po gotowe produkty w jednorazowym plastiku ze sklepowych półek - ma realny wpływ na odciążenie Natury.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: SodaStream
-
Image
Poznański kultowy hotel świętuje 60 lat. Restauracja odtworzyła dania sprzed lat
Hotel Mercure Poznań Centrum świętuje w tym roku jubileusz 60-lecia powstania, kontynuując tradycje hotelu Merkury, pierwszego luksusowego obiektu wybudowanego w powojennej Polsce. Z tej okazji szef kuchni restauracji Mikołaj Adamczyk zaprasza na kulinarną podróż w przeszłość. Inspirując się historycznymi menu i we współpracy z szefem z tamtych lat Wojciechem Wiciakiem stworzył kartę retro, która przenosi nas do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Hotel Mercure Poznań Centrum