Dr Mosiejko o roli i najważniejszych zadaniach banku centralnego

21.09.2020, 15:19aktualizacja: 14.10.2020, 10:23

PAP 3. Edycja
Bank centralny pełni trzy zasadnicze funkcje: banku państwa, banku banków i banku emisyjnego – przypomina dr Leszek Mosiejko, ekonomista SGH i wykładowca Prasowej Akademii Pieniądza.

Jak tłumaczy dr Mosiejko, funkcje te są podporządkowane nadrzędnemu celowi jakim jest realizacja polityki pieniężnej państwa, która polega de facto na wyborze celów, jak np. celu inflacyjnego, który wpływa na wybór odpowiedniej strategii jego realizacji.

„Bank centralny jako bank banków zaopatruje banki komercyjne w pieniądz, tzn. reguluje rezerwy banków komercyjnych. Bank centralny realizuje również transakcje z zagranicznymi bankami centralnymi i instytucjami międzynarodowymi. Jako bank państwa bank centralny prowadzi rachunki instytucji państwowych, utrzymuje rachunki depozytowe państwa, prowadzi kasową obsługę budżetu oraz obsługuje dług publiczny. Z kolei funkcja banku emisyjnego polega na tym, że Narodowy Bank Polski jest jedynym bankiem w Polsce uprawnionym do emisji pieniądza” – wyjaśnił ekspert SGH.

Dr Mosiejko przypomniał, że obecnie polityka pieniężna NBP koncentruje się na realizacji podstawowego zadania, jakim jest utrzymywanie stabilnego poziomu cen, którego wysokość i stałość determinuje określony poziom inflacji.

Więcej na temat roli i zadań banku centralnego można się dowiedzieć z wykładu przygotowanego w ramach III edycji Prasowej Akademii Pieniądza, który opracował dr Mosiejko.

Prasowa Akademia Pieniądza to bezpłatne szkolenie, którego celem jest podniesienie wiedzy ekonomicznej dziennikarzy, blogerów oraz studentów interesujących się zagadnieniami gospodarczymi. Uruchomiona w styczniu br. III edycja szkolenia składa się z praktycznego warsztatu oraz pięciu szkoleń online dostępnych na platformie e-learningowej akademia.pap.pl, których autorami są eksperci Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz redaktorzy Polskiej Agencji Prasowej.

Regulamin oraz szczegóły dotyczące rejestracji online są dostępne na stronie http://akademia.pap.pl

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO