ED INVEST SA (15/2020) Rejestracja zmian Statutu ED invest S.A.

26.05.2020, 18:04aktualizacja: 26.05.2020, 18:04

Raport bieżący z plikiem 15/2020

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd spółki ED invest SA ("Emitent") informuje, że w dniu 26 maja 2020 r., powziął informację o zarejestrowaniu w dniu 18 maja 2020 r. przez Sąd Rejonowy dla m.s.t. Warszawy w Warszawie, Wydzial XIII Gospodarczy - Krajowego Rejestru Sądowego zmiany statutu Emitenta.

Zmiana została wprowadzona na mocy Uchwały nr 24 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia ED invest S.A. z dnia 23 kwietnia 2020 r. w sprawie zmiany Statutu Spółki i obejmuje:

1)zmianę dotychczasowej treści § 13 ust. 1 Statutu poprzez nadanie mu następującego brzmienia:

"1. Do składania oświadczeń w imieniu Spółki upoważniony jest Prezes Zarządu i Wiceprezes Zarządu działający łącznie albo Prezes Zarządu lub Wiceprezes Zarządu działający z innym członkiem Zarządu lub z prokurentem.";

2)zmianę dotychczasowej treści § 16 ust. 1 lit. k) Statutu poprzez nadanie mu następującego brzmienia:

"k) udzielanie zgody na zawarcie przez Zarząd istotnych umów z podmiotami powiązanymi, w trybie i na zasadach określonych przepisami ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych,";

3)skreślenie § 19 ust. 1 Statutu;

4)dodanie § 19a Statutu w brzmieniu następującym:

"§ 19a

1. Spółka może zorganizować Walne Zgromadzenia w sposób umożliwiający akcjonariuszom udział w Walnym Zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, obejmującej w szczególności:

1) transmisję obrad Zgromadzenia w czasie rzeczywistym,

2) dwustronną komunikację w czasie rzeczywistym, umożliwiającą akcjonariuszom wypowiadanie się w toku Walnego Zgromadzenia,

3) wykonywanie prawa głosu osobiście lub przez pełnomocnika przed lub w toku Walnego Zgromadzenia.

2. Niezależnie od powyższego Spółka może przeprowadzić samą transmisję obrad Walnego Zgromadzenia w sieci Internet.

3. Wymogi organizacyjne i techniczne niezbędne dla skorzystania przez akcjonariuszy z prawa udziału w Walnym Zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, w tym sposobów komunikacji akcjonariuszy ze Spółką przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej będą określane przez Zarząd i podane do wiadomości publicznej na stronie internetowej Spółki przed dniem Walnego Zgromadzenia.".

Tekst jednolity Statutu ustalony uchwałą Nr 25 Zwyczajnego Walego Zgromadzenia z dnia 23 kwietnia 2020 r. w sprawie ustalenia jednolitego tekstu Statutu Spółki stanowi załącznik do niniejszego raportu bieżącego.

Szczegółowa podstawa prawna: § 5 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz