ELEKTROBUDOWA SA W UPADŁOŚCI (37/2020) Aktualizacja informacji nt. kontraktu zawartego z Polskimi Sieciami Elektroenergetycznymi S.A.

20.04.2020, 18:20aktualizacja: 20.04.2020, 18:20

Raport bieżący 37/2020

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 10/2015 oraz 20/2015 w sprawie nawiązania współpracy w zakresie realizacji zadania inwestycyjnego realizowanego na rzecz Polskich Sieci Elektroenergetycznych S.A. [Zamawiający] pn. "Modernizacja stacji 220/110 kV Konin" [Kontakt] jak również informacji nt. realizacji przedmiotowego kontraktu zamieszczonych m.in. w raporcie za I półrocze 2019 roku Syndyk masy upadłości ELEKTROBUDOWA SA w upadłości [Spółka, Emitent, Wykonawca] informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 20 kwietnia 2020 roku Spółka otrzymała od Zamawiającego, pismo wraz z notą obciążeniową na łączną kwotę 20,6 mln zł odnoszące się do odstąpienia przez Zamawiającego od umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy oraz nałożenia przez Zamawiającego kar umownych w wysokości 20,2 mln zł, w związku z realizacją Kontraktu, w tym w szczególności z tytułu odstąpienia od umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. Wartość ww. zadania inwestycyjnego obejmowała kwotę ok. 114,5 mln zł, natomiast zaawansowanie prac na dzień publikacji niniejszego raportu na tym kontrakcie wynosiło ok. 68%. Spółka przeanalizuje zasadność działań podjętych przez Zamawiającego w świetle postanowień umowy, stanu faktycznego oraz z uwzględnieniem ogłoszonej wobec Spółki upadłości.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz