ERBUD SA Podpisanie znaczącej umowy - umowa zobowiązująca do zbycia znaczącego aktywa - akcji Budlex S.A.

24.06.2016, 17:15aktualizacja: 24.06.2016, 17:15

Raport bieżący 48/2016

W nawiązaniu do raportów bieżących 6/2016, 27/2016 oraz 42/2016 z dnia 16 czerwca 2016 roku oraz raportu bieżącego 44/2016 z dnia 22 czerwca 2016 r. dotyczących czynności mających na celu realizację transakcji sprzedaży znaczącego aktywa w postaci akcji Budlex S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") należących do Erbud S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent") Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 24 czerwca 2016 została zawarta Umowa zobowiązująca sprzedaży akcji Spółki ("Umowa").

Na mocy Umowy Emitent zobowiązał się do sprzedaży 100% akcji Spółki na rzecz HOLDINVEST 1 sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Akcje") ("Kupująca") za cenę 45.000.000 złotych pomniejszoną o kwotę równą wypływowi aktywów ściśle określonych w Umowie ("Cena") ("Transakcja").

Umowa zezwala na wypływ aktywów, który nie będzie miał wpływu na Cenę, w postaci m.in.: (i) wypłaty Emitentowi dywidendy w wysokości 17.000.000 złotych oraz (ii) odkup od spółek zależnych od Spółki nieruchomości zabudowanej zlokalizowanej w Toruniu przy ulicy Wapiennej 10 gdzie obecnie mieszczą się biura Centrum Usług Wspólnych działającego w ramach struktury Emitenta; biura oddziału Toruń ERBUD S.A. oraz biura spółek zależnych od Emitenta - Erbud International Sp. z o.o.; PBDI S.A.; Erbud Industry Sp. z o.o.; Erbud Contruction Sp. z o.o. za cenę 10.000.000 złotych netto.

Transakcja zakłada kilka etapów na które składać się będą:

1. Zakup przez Emitenta 10,04% akcji Spółki od mniejszościowego akcjonariusza za cenę 4.500.000 zł,

2. Zbycie przez Emitenta 100% akcji Spółki na rzecz Kupującej za cenę 45.000.000 zł.

Zobowiązanie stron do sprzedaży Akcji jest uzależnione od spełnienia się wszystkich, następujących warunków zawieszających:

a) uzyskania przez Kupującego zgody UOKiK na dokonanie koncentracji;

b) wydania przez bank finansujący Kupującego promesy udzielenia finansowania nabycia Akcji i (ii) promesy spłaty obligacji Spółki albo wydania oświadczenia obligatariuszy o zwolnieniu określonych zabezpieczeń do dnia 25 lipca 2016 r. z zastrzeżeniem możliwości odstąpienia od Umowy przez Sprzedającego w przypadku nieziszczenia się warunku we wskazanym terminie do dnia 12 sierpnia 2016 r.;

c) uzyskania zgody Rady Nadzorczej Sprzedającego na Transakcję;

d) uzyskania zgody Walnego Zgromadzenia Spółki na sprzedaż Sprzedającemu akcji należących do akcjonariusza mniejszościowego oraz na sprzedaż Akcji na rzecz Kupującego;

e) uzyskania zgody Zgromadzenia Wspólników Kupującego na Transakcję;

f) skutecznego nabycia przez Sprzedającego akcji należących do akcjonariusza mniejszościowego, wolnych od wad i obciążeń oraz wpisania Sprzedającego do księgi akcyjnej Spółki jako właściciela tych akcji.

Termin na spełnienie się warunków określonych w lit. c) - f) wynosi 10 dni roboczych od dnia podpisania Umowy, po którego upływie Kupującemu lub Sprzedającemu (w zależności od treści warunku) przysługuje prawo do odstąpienia od Umowy w terminie 20 dni roboczych od dnia podpisania Umowy. Ponadto w przypadku gdy którykolwiek z warunków zawieszających nie zostanie spełniony w terminie trzech miesięcy od daty podpisania Umowy, strony nie będą zobowiązane do przystąpienia do czynności mających na celu dokonanie sprzedaży Akcji, a Umowa ulegnie automatycznemu rozwiązaniu bez potrzeby składania jakichkolwiek dodatkowych oświadczeń. Warunek wskazany w lit. c) został przez Sprzedającego spełniony, o czym Emitent informował raportem bieżącym 44/2016 z dnia 22 czerwca 2016 r.

W Umowie nie zawarto postanowień dotyczących kar umownych. Natomiast maksymalna łączna odpowiedzialność Sprzedającego wynikająca z Umowy (a w szczególności: odpowiedzialność Sprzedającego z tytułu wadliwości zapewnień, odpowiedzialność Sprzedającego z tytułu jakichkolwiek roszczeń, odpowiedzialność Sprzedającego z tytułu jakichkolwiek opłat lub kosztów prawnych lub innych) nie przekroczy 100% Ceny.

Wartości, cele i wpływ Transakcji na wynik Emitenta wskazane w raporcie bieżącym 42/2016 z dnia 16 czerwca 2016 r. pozostają niezmienione na datę zawarcia Umowy.

Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz