Europejska spółka non-profit C-Path z siedzibą w Amsterdamie

24.03.2022, 14:47aktualizacja: 24.03.2022, 14:51

Critical Path Institute
Doskonała współpraca C-Path w Europie z jej amerykańskim odpowiednikiem ma na celu przyspieszenie rozwoju nowych metodologii zatwierdzonych przez organy nadzorujące w celu usprawnienia rozwoju produktów medycznych.

AMSTERDAM i TUCSON, stan Arizona, 24 marca 2022 r. /PRNewswire/ -- Wspierając misję Critical Path Institute (C-Path) polegającą na stymulowaniu innowacji zwiększających możliwości tworzenia zdrowszego świata, spółka z radością informuje o otwarciu swojego oddziału non-profit w Holandii, która będzie koncentrować się na rozwoju dotychczasowych i przyszłych działań w Europie.

C-Path jest uznawana na całym świecie za lidera w dziedzinie nauk regulacyjnych dysponującego rozległą wiedzą i doświadczeniem w zakresie poszukiwania i uzyskiwania zatwierdzeń regulacyjnych dotyczących instrumentów rozwoju leków (DDT) lub nowatorskich metodologii we współpracy z amerykańską Agencją Żywności i Leków (FDA), Europejską Agencją Leków (EMA) oraz z Japońską Agencją Leków i Wyrobów Medycznych (PMDA). Wszystkie narzędzia i metodologie zatwierdzone przez organy nadzorcze C-Path są swobodnie dostępne dla szerszej społeczności naukowej.

Siedziba organizacji non-profit w Amsterdamie będzie uzupełnieniem i rozszerzeniem działalności C-Path w zakresie promocji zdrowia publicznego, jak również dzielenia się wiedzą, danymi, ryzykiem i kosztami w celu przyspieszenia postępu w międzynarodowych naukach regulacyjnych poprzez usprawnienie partnerstwa publiczno-prywatnego z członkami przemysłu biofarmaceutycznego, rządowych agencji regulacyjnych, instytucji akademickich i grup pacjentów w Europie.

„C-Path od dawna jest już obecna w Europie – powiedział członek zarządu C-Path dr Tomas Salmonson, były przewodniczący Komitetu ds. produktów leczniczych stosowanych u ludzi (CHMP) EMA. – Z niecierpliwością wyczekujemy ułatwienia zarówno dotychczasowej, jak i nowej współpracy, której celem jest produktywne wspieranie europejskich programów badawczych w zakresie nauk regulacyjnych, a także przyczynienie się do realizacji strategii EMA w zakresie praktyk legislacyjnych do roku 2025”.

Od momentu powstania w 2005 r. spółka C-Path pracowała nad nawiązaniem relacji i współpracy w Europie, równolegle z działaniami amerykańskiej grupy na rzecz współpracy międzynarodowej. Od tego czasu firma otrzymała znaczną liczbę Opinii Kwalifikacyjnych i Pism Wspierających od EMA i może poszczycić się znaczącą historią udanych zatwierdzeń DDT i nowej metodologii przez FDA, EMA i PMDA. Te przełomowe momenty regulacyjne przyczyniły się do zrealizowania różnych niezaspokojonych potrzeb rynku produktów medycznych, które zmieniły rozwój leków w różnych dziedzinach (m.in. gruźlica, wielotorbielowatość nerek, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i zespół jelita drażliwego).

„Na arenie międzynarodowej postęp w opracowywaniu leków jest niezwykle gwałtowny, tak więc rozległe doświadczenie C-Path w przyspieszaniu procesu opracowywania leków i procesów legislacyjnych będzie motorem innowacyjności w opracowywaniu nowych metod, które mogą zostać zatwierdzone przez organy regulacyjne w wielu krajach – powiedział dyrektor naukowy C-Path dr Klaus Romero. – Współpraca z organizacjami europejskimi pozostaje kluczowym priorytetem C-Path. Cieszymy się z otwarcia oddziału w Amsterdamie, który, jak wiemy, posłuży do wzmocnienia naszej współpracy i przyspieszy rozwój leczenia najtrudniejszych problemów zdrowotnych na świecie”.

Webinarium „C-Path w Europie: Postępy we wdrażaniu globalnych regulacji prawnych” zaplanowane jest na 20 kwietnia 2022 r. Rejestracja tutaj.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://c-path.org/c-path-in-europe.

Critical Path Institute (C-Path) jest niezależną i działającą na zasadach non-profit organizacją założoną w 2005 roku jako partnerstwo publiczno-prywatne. Jego misją jest katalizowanie rozwoju innowacyjnych rozwiązań w medycynie i naukach regulacyjnych, co przyspiesza proces tworzenia zdrowszego świata. C-Path jest międzynarodowym liderem w nawiązywaniu współpracy, stworzyła szereg międzynarodowych konsorcjów, w skład których wchodzi obecnie ponad 1600 naukowców z agencji rządowych i regulacyjnych, środowisk akademickich, organizacji pacjentów, fundacji zajmujących się chorobami oraz setki firm farmaceutycznych i biotechnologicznych. Amerykańska centrala C-Path znajduje się w Tucson w stanie Arizona, siedziba europejska mieści się w Amsterdamie w Holandii. C-Path Ltd. prowadzi działalność w Dublinie, w Irlandii, zatrudniając dodatkowo pracowników w wielu innych miejscach. Więcej informacji można znaleźć na stronie c-path.org.

W Stanach Zjednoczonych Critical Path Institute jest wspierana przez Food and Drug Administration (FDA) Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych (HHS) i jest w 54,2% finansowana przez FDA/HHS, w sumie 13 239 950 USD, oraz w 45,8% ze źródeł pozarządowych, ogółem 11 196 634 USD. Niniejsze treści mają charakter autorski i nie stanowią oficjalnych poglądów FDA/HHS lub rządu USA ani wyrazu poparcia dla nich.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1772157/Critical_Path_Institute_Europe.jpg

Źródło: Critical Path Institute

KONTAKT: