FABRYKA SPRZĘTU I NARZĘDZI GÓRNICZYCH FASING SA (20/2018) Umowa kredytowa

25.05.2018, 16:41aktualizacja: 25.05.2018, 16:41

Raport bieżący 20/2018

Zarząd spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. informuje o zawarciu w dniu dzisiejszym tj. 25 maja 2018 roku z Orzesko - Knurowskim Bankiem Spółdzielczym z siedzibą w Knurowie, działającym w imieniu własnym, oraz w imieniu i na rzecz Banku Spółdzielczego w Tychach z siedzibą w Tychach w ramach konsorcjum bankowego a spółką Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A umowy o kredyt obrotowy konsorcjalny na kwotę 3.600,0 tys. zł. Kredyt zostaje udzielony na okres od dnia zawarcia umowy do dnia 17 maja 2021 roku. Kredyt oprocentowany jest według zmienno - stałej stopy procentowej obowiązującej w okresach za które naliczane są odsetki, stanowiące sumę:

- stopy bazowej WIBOR dla terminu 3 miesięcznego

- marży banków w wysokości 2,60 pp

Ostateczny termin spłaty kredytu, odsetek i innych należności przypada na dzień 17 maja 2021 roku.

Prawne zabezpieczenie spłat udzielonego kredytu, a także innych związanych z kredytem należności stanowi:

- weksel własny in blanco z wystawienia Kredytobiorcy wraz z deklaracją wekslową, na rzecz Orzesko - Knurowskiego Banku Spółdzielczego z siedziba w Knurowie,

- weksel własny in blanco z wystawienia Kredytobiorcy wraz z deklaracją wekslową, na rzecz Banku Spółdzielczego w Tychach z siedzibą w Tychach

- zastaw rejestrowy na środkach trwałych do kwoty 12.266,3 tys. zł zabezpieczający wierzytelności banków w sposób proporcjonalny do udziałów w konsorcjum

- zastaw rejestrowy na środkach obrotowych do kwoty 3.150,0 tys. zł zabezpieczający wierzytelności banków w sposób proporcjonalny do udziałów w konsorcjum

- cesje praw z umów ubezpieczenia środków trwałych i środków obrotowych

- poręczenia wekslowe spółki Karbon 2 Sp. z o.o. do łącznej kwoty 2.000,0 tys. zł na rzecz ww. banków wraz z oświadczeniem o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 kpc.

Pomiędzy ww. bankami a emitentem nie ma powiązań formalnych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz