FABRYKA SPRZĘTU I NARZĘDZI GÓRNICZYCH FASING SA (22/2020) Aneks do zawartej Umowy o MultiLinię z Santander Bank Polska S.A.

01.06.2020, 16:25aktualizacja: 01.06.2020, 16:25

Raport bieżący 22/2020

Zarząd spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 1 czerwca 2020 roku wpłynął do Spółki podpisany kolejny Aneks do zawartej umowy o MultiLinię nr K00698/16 z dnia 25 lipca 2016 roku przez drugą Stronę tj. Santander Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie (poprzednio - Bank Zachodni WBK S.A.). O zawartej umowie o MultiLinię informowaliśmy w raporcie bieżącym nr 31/2016 w dniu 25.07.2016r., natomiast o aneksach do umowy informowaliśmy w rb nr 11/2017 w dniu 10.04.2017r.; w rb nr 43/2017 w dniu 16.11.2017r., w rb nr 11/2018 w dniu 16.04.2018r., rb nr 30/2018 w dniu 19.06.2018r., w rb nr 31/2018 w dniu 3.07.2018r., w rb nr 42/2018 w dniu 15.11.2018 r., w rb nr 8/2019 w dniu 29.03.2019r., w rb 16/2019 w dniu 30.04.2019r. oraz w rb 12/2020 w dniu 30.03.2020r.

Zgodnie z zawartym aneksem Bank zobowiązuje się wobec Klienta do świadczenia Usług w kwotach, Walucie Wykorzystania i Okresach Dostępności określonych w Umowie, do wysokości MultiLinii w kwocie 14.452.777,70 zł. Na kwotę tą składają się:

1) kredyt w rachunku bieżącym do kwoty 4.500.000,00 zł z przeznaczeniem na finansowanie bieżącej działalności gospodarczej;

2) kredyt obrotowy w maksymalnej wysokości 1.652.777,70 zł;

3) limit na otwieranie akredytywy do kwoty 7.300.000,00 zł w okresie dostępności do 28.05.2021r.;

4) udzielanie gwarancji do kwoty 1.000.000,00 zł. w okresie dostępności do 28.05.2021r.;

Dzień spłaty kredytu dla kredytu w rachunku bieżącym wyznaczono na dzień 28.05.2021r., dla kredytu obrotowego na dzień 26.04.2021r.

Od kwoty wykorzystanego Kredytu Obrotowego naliczane są w skali roku odsetki według stawki WIBOR dla jednomiesięcznych depozytów międzybankowych (Stawka Bazowa) powiększonej o marżę Banku w wysokości 2,0 p.p.

Od kwoty wykorzystanego Kredytu w Rachunku Bieżącym naliczane są w skali roku odsetki według:

1) stawki WIBOR dla jednomiesięcznych depozytów międzybankowych (Stawka Bazowa) powiększonej o marżę Banku w wysokości 2,2 p.p. - w przypadku, gdy Stawka Bazowa dla danego Okresu Odsetkowego będzie niższa niż Stawka Maksymalna,

2) Stawki Maksymalnej powiększonej o marżę Banku określoną w pkt 1) - w przypadku, gdy Stawka Bazowa dla danego Okresu Odsetkowego będzie równa lub wyższa niż Stawka Maksymalna dla kwoty 2.250.000,00 zł.

Zabezpieczeniem wierzytelności Banku wynikających z Umowy są:

1) hipoteka umowna do kwoty 7.425.000,00 zł ustanowiona na rzecz Banku na Nieruchomości,

2) przelew wierzytelności na rzecz Banku z tytułu umowy ubezpieczenia budynków/budowli na Nieruchomości,

3) zastaw rejestrowy na zapasach magazynowych towarów handlowych. Minimalna wartość przedmiotu zastawu musi wynosić 3.000.000,00 zł,

4) przelew wierzytelności z tytułu umowy ubezpieczenia w/w przedmiotu zastawu,

5) przelew wierzytelności z tytułu zamówień od dłużników,

6) poręczenie wekslowe do kwoty 17.344.000,00 zł udzielone przez spółkę Karbon 2 Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach wraz z deklaracją poręczyciela wekslowego.

Dla dochodzenia wierzytelności Banku wynikających z Umowy zostanie przedłożone w Banku:

1) oświadczenie Spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A o poddaniu się egzekucji złożone w trybie art. 777 § 1 pkt. 5 Kodeksu postępowania cywilnego,

2) oświadczenie dłużnika hipotecznego o poddaniu się egzekucji złożone w trybie art. 777 § 1 pkt 6 Kodeksu postępowania cywilnego,

3) weksel in blanco wystawiony przez Spółkę poręczony zgodnie z pkt 6 w powyższym akapicie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz