Falcon 40B – wiodący na świecie model sztucznej inteligencji nagradza szkoleniową mocą obliczeniową najbardziej kreatywne zastosowania zaprezentowane w odpowiedzi na zaproszenie do składania wniosków

09.06.2023, 09:25aktualizacja: 09.06.2023, 09:27

Ogromne zainteresowanie naukowców, badaczy i przedsiębiorców MŚP.

ABU ZABI, Zjednoczone Emiraty Arabskie -- (BUSINESS WIRE) -- Falcon 40B, wiodący na świecie otwarty model sztucznej inteligencji według klasyfikacji dużych modeli językowych (LLM) opracowanej przez Hugging Face, cieszy się szerokim odzewem na zaproszenie do składania wniosków ze strony naukowców, badaczy i przedsiębiorców MŚP zainteresowanych wykorzystaniem modelu do innowacyjnych zastosowań.

Jest to odpowiedź na szereg kolejnych komunikatów twórcy modelu AI, Instytutu Innowacji Technologicznych (TII) z siedzibą w Abu Zabi, który pragnie zaoferować autorom najwybitniejszych projektów dostęp do szkoleniowej mocy obliczeniowej w formie inwestycji.

Moc obliczeniowa umożliwia programistom wdrażanie bardziej złożonych i zasobochłonnych zastosowań z większą efektywnością, produktywnością i wydajnością. Zdolność do eksperymentowania w zakresie funkcji modelu Falcon 40B, najlepszego na świecie otwartego LLM, otwiera przed programistami nowe, niezbadane dotąd możliwości, sprzyjając innowacyjności i rozszerzając spektrum możliwych zastosowań rozwiązań AI w błyskawicznym tempie.

TII przyjmuje wnioski z całego świata, ze wszystkich gałęzi przemysłu oraz sektorów, pragnąc znaleźć najlepsze koncepcje możliwych zastosowań swojego rozwiązania. Wśród branż tych można wymienić między innymi biotechnologię, inżynierię, rozwiązania dla przedsiębiorstw, obsługę klienta, finanse i opiekę zdrowotną. Na przykład w opiece zdrowotnej LLM mogą pomóc lekarzom w analizie literatury medycznej, dokumentacji pacjentów i ustaleń badań naukowych w celu dostarczania zaleceń opartych na wiedzy naukowej. Może to przyczynić się do podejmowania świadomych decyzji medycznych i poprawy opieki nad pacjentami w oparciu o najnowszą wiedzę i informacje.

„Zdecydowanie zachęcamy naukowców, badaczy i aspirujących przedsiębiorców pełnych śmiałych pomysłów do złożenia wniosku dotyczącego możliwego zastosowania modelu Falcon 40B - powiedział H.E. Faisal Al Bannai, sekretarz generalny rady ds. badań naukowych w zakresie zaawansowanych technologii (ATRC), jednostki macierzystej TII. - Ogromnie cieszymy się z możliwości dokonania inwestycji w dowód uznania najbardziej imponujących wniosków, zapewniając moc obliczeniową za pośrednictwem VentureOne, segmentu ATRC zajmującego się działalnością komercyjną, jak również nawiązując ewentualną współpracę z najbardziej obiecującymi twórcami”.

„Każdy otrzymany wniosek przechodzi dokładny i skrupulatny proces weryfikacji przeprowadzany w specjalnym przekrojowym wydziale TII ds. sztucznej inteligencji (AICCU) - powiedział dr Ebtesam Almazrouei, który tymczasowo pełni funkcję głównego badacza w AICCU. - Nasz zespół liczący ponad 40 wybitnych naukowców z dziedziny sztucznej inteligencji jest gotowy do analizy każdego wniosku w poszukiwaniach programistów charakteryzujących się wyjątkowym intelektem i pomysłowością. Naszym nadrzędnym celem jest przesunięcie granic postępu w obszarze sztucznej inteligencji, wykorzystując pełnię jej potencjału w celu osiągnięcia daleko idących korzyści społecznych”.

Zainteresowani użytkownicy proszeni są o składanie wniosków ze wskazaniem celów prowadzonych badań, ich metodyki, oczekiwanych wyników oraz potencjalnego wpływu realizowanego projektu. We wniosku należy podkreślić sposób wykorzystania modelu Falcon 40B oraz konkretną dziedzinę, w której znajdzie on zastosowanie. Ponadto kandydaci powinni uwzględnić harmonogram oraz szacowany budżet w zakresie mocy obliczeniowej, a także wszelkie istotne informacje na temat posiadanej wiedzy specjalistycznej lub dotychczasowych prac związanych z przedkładanym wnioskiem.

Osoby zainteresowane zaproszeniem do składania wniosków proszone są o odwiedzenie strony FalconLLM.TII.ae.

Więcej informacji na stronie www.tii.ae

AETOSWire

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230607005474/pl/

Źródło: The Technology Innovation Institute