Fintech i jego znaczenie dla branży finansowej

30.09.2022, 09:16aktualizacja: 30.09.2022, 09:20

Vivus
Termin fintech stał się dość popularny w ostatnich latach. Wiele osób zetknęło się z nim w przestrzeni informacyjnej, a jeszcze więcej ma okazję korzystać na co dzień z różnych rozwiązań przygotowanych przez fintechy. Znaczenie tego sektora technologicznego dla branży finansowej jest niezwykle istotne.

Właśnie dzięki fintechom branża finansowa często kojarzy się z innowacjami, szczególnie w Polsce, gdzie nowoczesne usługi finansowe rozpowszechniają się dość szybko. Nic dziwnego, Polacy są dość otwarci na nowinki technologiczne. Z raportu fundacji Digital Poland wynika, że 74% naszych rodaków z chęcią korzysta z innowacyjnych rozwiązań, a 91% uważa, że nowe technologie ułatwiają codzienne życie. Fintechy wychodzą właśnie naprzeciw takim oczekiwaniom.

Fintech – czym jest?

Czym w ogóle jest fintech? To skrót od angielskiego wyrażenia Financial Technology (technologia finansowa). Odnosi się ono do innowacyjnych usług finansowych opartych na informacji, komunikacji i technologii – ICT (Information-Communication Technology), które są świadczone zarówno dla sektora finansowego, jak i dla klientów instytucji finansowych.

Fintechy to tak naprawdę firmy działające na styku finansów i technologii, które wprowadzają innowacje finansowe. W ich wyniku powstają nowe modele biznesowe, nowe produkty i aplikacje oraz nowe procesy. Wszystkie mają ogromny wpływ na funkcjonowanie rynków finansowych i instytucji, które świadczą usługi finansowe.

Nie tylko pożyczka, czyli jak zmieniały się fintechy

Często początek fintechów jest wiązany z tym, co działo się w sektorze finansowym na przełomie lat 80. i 90. XX wieku. Wtedy to technologia zaczęła coraz bardziej wpływać na przyspieszenie przepływu kapitału na światowych giełdach. Skomputeryzowane systemy transakcyjne coraz częściej kupowały i sprzedawały aktywa. Zaczęło powstawać więcej spółek technologicznych działających w branży finansowej, których modele biznesowe opierały się na internecie. Usługi finansowe, które wcześniej wykorzystywały głównie nośniki papierowe, zaczęły być realizowane zdalnie w formie transakcji elektronicznych.

Po 2008 roku innowacyjne rozwiązania technologiczne w branży finansowej przyspieszyły, pojawiło się więcej startupów proponujących nowoczesne produkty finansowe. Ten szybki rozwój fintechów trwa właściwie do dziś i nic nie wskazuje na to, żeby miał się skończyć. Dziś technologiczne firmy działają we wszystkich obszarach sektora finansowego – począwszy od pożyczek i kredytów, aż po ubezpieczenia.

Fintech w Polsce to więcej niż chwilówki!

Fintechy w Polsce często kojarzą się z sektorem pożyczkowym i chwilówkami. W rzeczywistości jednak takie firmy działają w różnych obszarach usług finansowych. Z publikowanego co roku raportu „Mapa polskiego fintechu” wynika, że w 2022 roku mieliśmy w Polsce 299 firm z sektora fintech, podczas gdy rok wcześniej było ich 274. Okazuje się, że najwięcej (74) takich podmiotów działa w branży płatniczej. Na drugim miejscu znalazły się fintechy specjalizujące się w dostarczaniu oprogramowania (32 podmioty). Nie brakuje także firm technologicznych koncentrujących się na sektorze crowdfunding (17), blockchain i kryptowalut (9), faktoring online (9), ubezpieczenia (22) i pożyczki (18).

Fintech a pożyczki i chwilówki

Pozabankowe pożyczki online były tym sektorem, który od lat rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie i często jest uważany za prekursora innowacyjnych rozwiązań technologicznych w finansach.

„Oferowanie produktów pożyczkowych przez internet jest dziś czymś oczywistym, ale jeszcze kilkanaście lat temu było ogromnie innowacyjnym pomysłem. W tym obszarze fintechy prześcignęły nawet banki, które dopiero później zaczęły proponować pożyczanie pieniędzy online – zwraca uwagę ekspert marki VIVUS. – Właśnie dzięki fintechom klienci mogą dziś zaciągać pożyczki bez wychodzenia z domu i załatwiać online wszystkie formalności z tym związane. W rezultacie technologia sprawiła, że takie usługi stały się bardziej dostępne. Szczegóły na temat pożyczek online znajdziesz pod adresem https://www.vivus.pl/szybkie-pozyczki-online” – wskazuje ekspert.

Oczywiście chwilówki online i inne rodzaje pożyczek przez internet nie byłyby możliwe, jeśli fintechy nie dostarczyłyby odpowiedniej technologii zapewniającej bezpieczeństwo i umożliwiającej szybką weryfikację. Stąd firmy pożyczkowe powszechnie używają narzędzi do sprawdzania klientów i scoringu opartych na zaawansowanych algorytmach, sztucznej inteligencji, Big Data itp.

Inne usługi finansowe wspierane przez fintechy

Fintechy proponują różnorodne rozwiązania nie tylko w pożyczkach, ale i w pozostałych obszarach związanych z finansowaniem. Można tu wymienić crowdfunding, faktoring, leasing itp. Ogromne zainteresowanie fintechów dotyczy również segmentu płatności. Jeszcze niedawno ten rynek miał niską efektywność i nie wykazywał zbyt dużej innowacyjności, ponieważ banki nie były nim zbyt zainteresowane. Dziś jednak płatności znajdują się w awangardzie wykorzystania innowacyjnych rozwiązań. Związane są one z kartami płatniczymi, płatnościami internetowymi i mobilnymi, ale i z infrastrukturą płatniczą oraz bezpieczeństwem transakcji.

Fintech unowocześnił branżę finansową i sprawił, że usługi finansowe stały się bardziej dostępne. Zaawansowana analityka Big Data, uczenie maszynowe, sztuczna inteligencja i coraz bardziej skomplikowane algorytmy oraz technologia blockchain sprawiły, że możemy dziś swobodnie i bezpiecznie korzystać zdalnie z pożyczek, wykonywać transakcje elektronicznie czy inwestować online pieniądze. Wszystko to dzięki fintech.

Źródło informacji: Vivus

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE