FRRF, ZPF, PZIP apelują do premiera o dialog

11.12.2020, 14:39aktualizacja: 11.12.2020, 14:43

Canva (1)
Fundacja Rozwoju Rynku Finansowego, Związek Przedsiębiorstw Finansowych oraz Polski Związek Instytucji Pożyczkowych zwróciły się do premiera Mateusza Morawieckiego z apelem o konsultacje w sprawie projektu ustawy wydłużającej okres obowiązywania obniżonego limitu pozaodsetkowych kosztów kredytu konsumenckiego. Przedstawiciele branży alarmują, że przedłużenie restrykcji do końca przyszłego roku zagraża dalszemu istnieniu sektora pożyczek pozabankowych.

W piątek organizacje zrzeszające instytucje pożyczkowe wystosowały apel do premiera Mateusza Morawieckiego o rozmowę i konsultacje w sprawie projektu ustawy wydłużającej okres obowiązywania obniżonego limitu pozaodsetkowych kosztów kredytu konsumenckiego do 31 grudnia 2021 roku, który w środę wpłynął do Sejmu.

Zdaniem przedstawicieli branży przedłużenie limitu o niemal 10 miesięcy zagraża dalszemu funkcjonowaniu sektora pożyczek pozabankowych i może doprowadzić do jego likwidacji. Jak wskazują, branża stwarza miejsca pracy dla ponad 30 tys. osób i zapobiega wykluczeniu finansowemu ponad 2 mln Polaków.

W piśmie podkreślono, że branża jest zaskoczona trybem procedowania projektu pomijającym konsultacje z uczestnikami rynku, mimo wcześniejszych zapewnień ze strony rządu o dialogu przy kolejnych procesach legislacyjnych. Organizacje wspominają, że to już kolejna regulacja o fundamentalnym znaczeniu dla branży, która nie uwzględnia stanowiska sektora i jest wprowadzona bez dogłębnej oceny skutków regulacji.

Zaskoczeniem dla branży jest również tempo prac, gdyż aktualne przepisy obowiązują do 8 marca 2021 r., a więc jest jeszcze czas na przeprowadzenie konsultacji z przedstawicielami branży i wysłuchanie ich stanowiska. Jak czytamy w treści dokumentu, branża apeluje o dialog i zaangażowanie w proces legislacyjny, by wypracować kompromis, który zapewni ochronę konsumenta i umożliwi dalsze istnienie sektora pożyczek pozabankowych.

Pełna treść pisma znajduje się w załączonym dokumencie.

Źródło informacji: FRRF, ZPF, PZIP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE