03.07.2019, 12:31aktualizacja: 03.07.2019, 12:31

Raport bieżący 17/2019

W nawiązaniu do Raportu Bieżącego nr 7/2019 z dnia 19 kwietnia 2019 r. Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. ("Giełda", "Spółka", "GPW") informuje, że w dniu 3 lipca 2019 r. Zarząd Giełdy podjął decyzję o rozpoczęciu projektu mającego na celu przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w zakresie budowy własnego systemu transakcyjnego ("Platforma Transakcyjna") z dofinansowaniem ze środków grantowych Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR). Na tym etapie, łączna wartość wydatków związanych z realizacją projektu przewidywana jest na kwotę 90.000.000 zł (słownie: dziewięćdziesiąt milionów złotych).

Zarząd Giełdy podjął decyzję o zawarciu umowy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju na dofinansowanie projektu pt. "Przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w zakresie opracowania oraz implementacji zintegrowanej nowoczesnej Platformy Transakcyjnej przełomowej pod względem parametrów wydajnościowych i pojemnościowych oraz nowatorskich protokołów komunikacyjnych oraz algorytmów zawierania transakcji" kwotą 30.277.090,54 zł (słownie: trzydzieści milionów dwieście siedemdziesiąt siedem tysięcy dziewięćdziesiąt złotych i pięćdziesiąt cztery grosze).

Od 2013 r. Spółka korzysta z Platformy Transakcyjnej UTP (Universal Trading Platform). Decyzja o rozpoczęciu prac badawczo-rozwojowych w zakresie budowy własnej Platformy Transakcyjnej jest istotna dla dalszego funkcjonowania Giełdy między innymi ze względu na:

• strategiczny charakter takiej decyzji, definiującej pozycję konkurencyjną GPW,

• wysokość nakładów inwestycyjnych i wydatków na utrzymanie Platformy Transakcyjnej,

• wpływ na otoczenie rynkowe, w tym w szczególności na Członków Giełdy.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 2014 r. Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i Dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/82/WE (Dz. Urz. UE L Nr 173) ("Rozporządzenie MAR").

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz