Newsletter

Biznes i finanse

Henry McGovern, założyciel AmRest, za pośrednictwem funduszu McWin zostaje jednym z głównych udziałowców The EVERY Company - światowego lidera w branży FoodTech

14.12.2021, 13:33aktualizacja: 14.12.2021, 13:38

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- McWin wraz z Rage Capital przewodzi rundzie finansowania (seria C), w ramach której pozyskano 175 mln USD;
- Fundusz realizuje swoje zobowiązania, w ramach których ma przeobrażać globalny system spożywczy, i kontynuuje wspieranie zrównoważonego rozwoju.

WROCŁAW, Polska, 14 grudnia 2021 r. /PRNewswire/ -- McWin Food Ecosystem Fund, fundusz utworzony przez Henry'ego McGoverna - założyciela AmRest - i Stevena K. Winegara, współzałożyciela Zena Group, nabywa część udziałów amerykańskiej firmy The EVERY Company, będącej liderem na rynku inżynierii, produkcji i tworzenia białek zwierzęcych bez wykorzystania zwierząt dla przemysłu spożywczego. Tym samym obejmuje pozycję jednego z głównych udziałowców wiodącej firmy z branży FoodTech na świecie.

McWin, którego inwestorem referencyjnym jest Nortia Capital, poprowadził rundę finansowania serii C wraz z Rage Capital, jednym z dotychczasowych udziałowców The EVERY Company. W ramach tej rundy pozyskano 175 mln USD. Ponadto w rundzie tej uczestniczyły inne czołowe firmy, takie jak Temasek, Wheatsheaf Group, TO Ventures czy Prosus Ventures. Zainteresowanie udziałami dalece przekroczyło ich dostępność, co wiąże się z ogromnym wzrostem popytu na alternatywne białka oraz przy jednoczesnych zaległościach, które musi nadrobić branża produkcji składników. W tej sytuacji firma The EVERY Company zajmuje pozycję głównego kandydata do wypełnienia tej luki.

Za sprawą tej operacji McWin robi krok naprzód w realizacji swojego zobowiązania do wspierania zrównoważonego rozwoju poprzez przyspieszenie transformacji globalnego systemu żywnościowego. Operacja ta zwiększa łączne finansowanie The EVERY Company do poziomu 233 mln USD. Firma planuje wykorzystać pozyskane fundusze na rozbudowę mocy produkcyjnych, przyspieszenie wprowadzenia produktów na rynek w Stanach Zjednoczonych, wprowadzenie na rynek szerszego asortymentu produktów białkowych wytworzonych bez wykorzystywania zwierząt oraz poszerzenie spożywczych zastosowań wytwarzanych produktów.

The EVERY Company zrewolucjonizowała branżę technologii żywności, tworząc platformę do produkcji prawdziwego białka, które nawet w najmniejszym stopniu nie opiera się na hodowli zwierząt. W ubiegłym roku firma ta we współpracy z firmą Ingredion wprowadziła na rynek pierwszą pepsynę pochodzenia niezwierzęcego. Niedawno zaczęła dostarczać pierwsze białko jaja pochodzenia niezwierzęcego, do produkcji którego wykorzystano wyłącznie techniki fermentacyjne. Firma The EVERY Company przewiduje dalszy rozwój bazy produkcyjnej poprzez wykorzystanie proteomu jaj do tworzenia nowych, hiperfunkcjonalnych białek.

„Branża restauracyjna jako jedna z pierwszych wdraża nowe technologie produkcji żywności i jako pierwsza wprowadza je do oferty dla konsumentów. Biorąc pod uwagę nasze bogate doświadczenie w branży restauracyjnej oraz fakt, że chętnie inwestujemy w wiodące firmy produkujące alternatywne białka, McWin mocno wspiera realizację ambitnych planów The EVERY Company w zakresie wprowadzenia jej produktów do światowych menu – mówi Henry McGovern, założyciel McWin Food Ecosystem Fund oraz firmy AmRest, która prowadzi ponad 2300 restauracji na całym świecie. - Jaja są nie tylko wszechobecne, ale także niezwykle trudne do zastąpienia – dostrzegamy ogromny potencjał rewolucyjnej technologii firmy The EVERY Company".

„To najlepszy czas dla platform B2B z branży produkcji składników – mówi Arturo Elizondo, dyrektor generalny i założyciel firmy The EVERY Company. - Choć największe światowe firmy spożywcze pracują nad dostosowaniem oferowanych produktów do wymagań XXI wieku, wspierając bardziej ekologiczne, przyjazne i zrównoważone marki, dostępność różnych opcji jest obecnie bardzo ograniczona. Firma The EVERY Company jest doskonale przygotowana do tego, aby umożliwić zarówno dużym, jak i małym firmom spożywczym na świecie wkroczenie w przyszłość żywności – z produktami wolnymi od składników odzwierzęcych – bez kompromisów. Teraz naszym głównym celem jest zwiększenie skali naszej platformy, aby spełnić obietnicę dostarczania naszych białek wszystkim ludziom na całym świecie. Ten nowy zastrzyk kapitału pozwoli nam to właśnie osiągnąć" – dodaje Elizondo.

Źródło: McWin Fund

KONTAKT:

Carlos Jaramillo

e-mail: cjaramillo@tinkle.es

tel. +34 664111801

-

Sarah Estebanez

e-mail: sestebanez@tinkle.es

tel. +34 636628041

Źródło informacji: PR Newswire

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 14.12.2021, 13:33
Źródło informacji PR Newswire
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ