HERKULES SA (26/2021) Informacja o zawarciu Porozumienia do Umowy Konsorcjum

28.10.2021, 14:22aktualizacja: 28.10.2021, 14:23

Raport bieżący 26/2021

Zarząd Herkules S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej "Spółka", "Emitent") niniejszym informuje o zawarciu przez spółkę zależną od Emitenta - Herkules Infrastruktura sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej "Spółka zależna"), przy udziale Emitenta, z Nokia Solutions and Networks sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej "NSN") Porozumienia do Umowy Konsorcjum z dnia 21 września 2017 roku zawartej przez Spółkę zależną, NSN oraz spółki SPC-1 sp. z o.o. (obecnie Fonon sp. z o.o.) i SPC-2 sp. z o.o., w celu wspólnego ubiegania się o udzielenie przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z siedzibą w Warszawie zamówienia pn. "Budowa infrastruktury systemu ERTMS/GSM-R na liniach kolejowych PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach NPW ERTMS"(dalej "Umowa Konsorcjum"), które to zamówienie zostało udzielone stronom Umowy Konsorcjum w dniu 29 marca 2018 roku, o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 13/2018.

Zawarte w dniu dzisiejszym Porozumienie do Umowy Konsorcjum reguluje zasady udzielania wsparcia Spółce zależnej przez NSN w celu zwiększenia mobilizacji Spółki zależnej, a w konsekwencji terminowego zrealizowania prac w zakresie wykonania robót budowlanych polegających na realizacji obiektów radiowych wraz z przyłączami elektrycznymi. Głównym założeniem Porozumienia jest wsparcie spółki Herkules Infrastruktura sp. z o.o. w celu zakończenia prac związanych z realizacją Kontraktu GSM-R, w terminach z niego wynikających, poprzez udzielenie Spółce zależnej wsparcia w zakresie: i) nieoprocentowanego finansowania w zamian za przyspieszenie prac w ramach Kontraktu GSM-R, ii) zapewnienia i pokrycia kosztów przez Nokia Solutions and Networks sp. z o.o. zaangażowania dodatkowego personelu przeznaczonego do wsparcia Herkules Infrastruktura sp. z o.o., iii) zwrotu przez Nokia Solutions and Networks sp. z o.o. na rzecz Herkules Infrastruktura sp. z o.o. kosztów dodatkowych poniesionych przez spółkę zależną od Emitenta w związku z przyspieszeniem i zintensyfikowaniem prac.

Zabezpieczeniem Porozumienia jest udzielone przez Spółkę poręczenie na rzecz NSN za zobowiązania spółki zależnej tytułem przyspieszonych płatności do kwoty 4.600.000,00 zł (cztery miliony sześćset tysięcy złotych) przez okres do dnia 1 września 2023 roku oraz złożone przez Spółkę oświadczenie o poddaniu się egzekucji w formie aktu notarialnego w trybie art. 777 § 1 pkt 5 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks cywilnego na rzecz Nokia Solutions and Networks sp. z o.o. na podstawie którego w odniesieniu do wykonania zobowiązań Spółki na rzecz NSN wynikających z ww. poręczenia spółka podda się na rzecz NSN egzekucji wprost z tego aktu do kwoty 4.600.000,00 zł (cztery miliony sześćset tysięcy złotych) przy czym Nokia Solutions and Networks sp. z o.o. będzie mogła wystąpić o nadanie klauzuli wykonalności oświadczeniu w terminie dwóch lat od dnia zawarcia Porozumienia.

Porozumienie zostało zawarte na czas określony dwunastu (12) miesięcy. Każdej ze stron przysługuje prawo wypowiedzenia porozumienia bez konieczności podania uzasadnienia w terminie 1 miesiąca ze skutkiem przypadającym na ostatni dzień miesiąca.

Zawarcie Porozumienia do Umowy Konsorcjum nie wpływa na roszczenia Herkules Infrastruktura Sp. z o.o. objęte pozwem wniesionym w dniu 12 sierpnia 2020 r. do Sądu Okręgowego w Warszawie, Wydziału Gospodarczego, przeciwko NSN w związku z nienależytym wykonywaniem przez NSN Umowy Konsorcjum z dnia 21 września 2017 r., o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 28/2020.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz