Herman Miller kontynuuje ekspansję pionierskiego zastosowania tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany wraz z nową odsłoną krzesła Sayl

12.01.2023, 09:31aktualizacja: 12.01.2023, 09:50

Business Wire/Herman Miller
Sayl wyznacza ostatni krok firmy Herman Miller w kierunku realizacji celu dotyczącego wykorzystywania 50% materiałów z recyklingu we wszystkich swoich produktach do 2030 r.

LONDYN -- (BUSINESS WIRE) -- Herman Miller w coraz większym stopniu wykorzystuje tworzywa sztuczne zanieczyszczające oceany w swojej nowoczesnej ofercie mebli. Krzesło Sayl autorstwa uznanego szwajcarskiego projektanta Yvesa Béhara teraz będzie zawierało w swym składzie nawet 1,36 kg (3 funty) porzuconych tworzyw sztucznych znalezionych w pobliżu cieków wodnych. Zmiana ta wpisuje się w dynamikę towarzyszącą wprowadzeniu tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany do składu emblematycznego krzesła Aeron w 2021 roku i umożliwi ograniczenie zanieczyszczenia oceanów o 95 ton metrycznych tworzyw sztucznych* w skali roku, co odpowiada około 9,6 mln plastikowych butelek.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20230111005105/pl/

Komunikat ten podkreśla nieustanne zaangażowanie należącej do spółdzielni MillerKnoll firmy Herman Miller na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz osiągnięcia długoterminowego celu dotyczącego zwiększenia zawartości materiałów z recyklingu o co najmniej 50%, w tym wykorzystywania tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany, we wszystkich materiałach używanych przez firmę do 2030 r.

Sayl dołącza do imponującej listy produktów Herman Miller imponującej listy produktów Herman Miller, które teraz wytwarzane są przy użyciu tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany. Uwzględniając linię Aeron, Sayl oraz inne linie produktów, w tym tkaniny OE1 i Revenio, firma szacuje, że każdego roku uda się uniknąć zanieczyszczenia oceanów ilością 234 ton metrycznych tworzyw sztucznych, co odpowiada 23 mln plastikowych butelek.

„Prawdziwa innowacyjność nie zawsze wyraża się w wytwarzaniu nowych produktów – mówi Gabe Wing, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w MillerKnoll. – Często może polegać na poszukiwaniu sposobów wykorzystania nowych badań naukowych, punktów widzenia i zasobów do doskonalenia dotychczasowego asortymentu. Nasz zespół ogromnie cieszy się z możliwości dalszego doskonalenia i wprowadzania produktów propagujących odpowiedzialne wykorzystywanie zasobów naszej planety”.

Od debiutu na rynku w 2010 r. krzesło Sayl zajmuje wiodącą pozycję w dziedzinie odpowiedzialnego wzornictwa. Zainspirowane mostem Golden Gate, zdematerializowane ekologiczne wzornictwo produktu Sayl zostało opracowane specjalnie z myślą o nowatorskim wykorzystaniu mniejszej ilości materiałów przy jednoczesnym zapewnieniu ergonomicznego podparcia oraz komfortu użytkowania. Ponadto, po zakończeniu okresu eksploatacji, 92% materiałów krzesła nadaje się do recyklingu.

„Charles Eames powiedział kiedyś, że >>projekt nigdy nie jest skończony<<. Tak właśnie jest w przypadku krzesła Sayl, ponieważ wiele lat po jego debiucie na rynku wciąż dokonywane są w nim usprawnienia. Od samego początku zostało zaprojektowane jako lekkie, proste krzesło, którego produkcja pozostawia mniejszy ślad węglowy, w kategorii w pełni wyposażonych krzeseł biurowych. Teraz, gdy minęło już wiele lat od jego premiery, cieszę się, że Sayl jest produkowane z tworzyw sztucznych z recyklingu, odzyskanych z rzek i oceanów, co stanowi kolejny krok w kierunku doskonalenia branży projektowej. Zawsze było to priorytetem, a zarazem pasją naszej inicjatywy fuseproject i nadal będzie to zasadniczym elementem naszych prac" – powiedział Yves Béhar, projektant krzesła Sayl i założyciel fuseproject, odnosząc się do komunikatu.

Wszystkie wersje kolorystyczne krzesła Sayl będą zawierały w swym składzie tworzywa sztuczne zanieczyszczające oceany, a w przyszłości producent planuje wprowadzenie również specjalnych edycji zaprojektowanych z myślą o kategorii Herman Miller Gaming. W zależności od wybranego koloru każde krzesło Sayl będzie zawierać od 0,907 kg (2 funty) do 1,36 kg (3 funty) tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany w składzie, przy czym wersja czarna krzesła będzie zawierać ich najwięcej. Sayl wykonane z zastosowaniem tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany jest dostępne w Europie już teraz, a w pozostałych regionach świata będzie dostępne w kolejnych miesiącach 2023 r.

Firma Herman Miller zakomunikowała również, że począwszy od listopada wszystkie wersje kolorystyczne krzesła Aeron teraz są dostępne z zastosowaniem tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany w składzie. Wersje kolorystyczne Onyx, Graphite, Mineral oraz Carbon zawierają do 1,13 kg (2,5 funtów) tworzyw sztucznych zanieczyszczających oceany w każdym krześle.

Aby dowiedzieć się więcej na temat szczegółowych danych środowiskowych poszczególnych wariantów krzeseł Sayl i Aeron i zobaczyć, w jaki sposób ich zakup może przyczynić się do stosowania ekologicznych norm budowlanych, w tym LEED, odwiedź stronę https://millerknoll.ecomedes.com/.

Informacje o Herman Miller

Od 1905 roku firma Herman Miller kieruje się zaangażowaniem na rzecz wzornictwa zapewniającego rozwiązania dla problemów, a zarazem inspirującego do jak najlepszego postępowania. Z biegiem lat firma Herman Miller wypracowała kluczowe relacje z najbardziej wizjonerskimi projektantami swoich czasów, od słynnych w połowie stulecia George'a Nelsona, pracowni Eames Office i Isamu Noguchiego po wizjonerów skupionych na badaniach naukowych, takich jak Robert Propst i Bill Stumpf, a także z dzisiejszymi rewolucyjnymi pracowniami projektowymi, jak Industrial Facility oraz Studio 7.5. Od wprowadzenia na rynek ergonomicznych mebli po produkcję jednych z najbardziej emblematycznych elementów wyposażenia dwudziestego wieku, Herman Miller od stu lat jest prekursorem oryginalnego, ponadczasowego wzornictwa wywierającego trwały wpływ, budując jednocześnie długotrwałe dziedzictwo w dziedzinie projektowania, innowacji i pożytku społecznego. Herman Miller należy do MillerKnoll, spółdzielni zrzeszającej dynamiczne marki w celu projektowania świata, w którym żyjemy.

*Na podstawie aktualnych prognoz dotyczących sprzedaży.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230111005105/pl/

Źródło: Herman Miller

KONTAKT: