Huawei: Sztuczna inteligencja może zmienić całą gospodarkę

03.04.2019, 15:29aktualizacja: 03.04.2019, 15:29

Sztuczna inteligencja (AI) może okazać się jednym z tych rozwiązań, które zmieniają całą gospodarkę – uważają przedstawiciele Huawei. Zapowiadają, że koncern zamierza inwestować w te technologie coraz więcej, będzie także współpracował m.in. z uczelniami.

Starszy ekspert ds. planowania strategii w Huawei Eric Zhou uważa, że zmiany, jakie przyniesie wykorzystanie sztucznej inteligencji, można porównać do przełomu, jakim był rozwój elektryczności. Podkreśla, że tak jak w tamtym czasie ludzie maja prawo żywić obawy wobec nowych technologii.

Według Zhou "rozwój AI wpłynie na wszystkie sektory - od informatycznego po motoryzacyjny, logistyczny, finansowy, farmaceutyczny aż po edukację. Każdy z nich będzie wykorzystywać rozwiązania z zakresu AI, aby zapewnić lepszą wydajność produkcyjną, finansową czy też lepsze doświadczenia swoim klientom".

Jak podkreślił w rozmowie z PAP, Huawei "nie zamierza skupiać się wyłącznie na kilku wybranych sektorach". "Naszym celem jest pomoc we wdrażaniu rozwiązań z zakresu AI, które pomogą danemu sektorowi. Nie mamy jednak żadnych preferencji" – zastrzegł.

Chiński koncern "od lat realizuje strategię rozwoju AI". Prowadząc stałą współpracę z różnymi przedsiębiorstwami, a także obserwując rozwój technologii i zmian rynkowych, każdego roku dokonuje aktualizacji tej strategii – wskazał Zhou. W 2019 r. Huawei zamierza inwestować w AI, w tym we wzmacnianie obecnego i budowanie kompletnego portfolio otwartego ekosystemu oraz zapewnianie efektywności operacyjnej.

Jak mówi Zhou Huawei chce także działać na rzecz rozwoju oraz promocji talentów i zamierza w tym celu "współpracować z partnerami, a także uczelniami".

Huawei przekonuje, że w rozumieniu sztucznej inteligencji i tego, jakie korzyści niesie ze sobą ta technologia, kluczową kwestią okazuje się "jasna komunikacja". "Ludzie boją się, że AI zastąpi ich lub będzie źródłem zagrożenia, co spowodowane jest ich niewystarczającą wiedzą na ten temat. Technologie Huaweia nie skrywają wiedzy tajemnej, nam zależy na tym, aby były one zrozumiałe" – zauważył ekspert. Dodał jednocześnie, że firma chce tego dokonać wyjaśniając potencjalnym użytkownikom, jakie korzyści mogą płynąć z zastosowania tego rodzaju rozwiązań.

Zhou w rozmowie z PAP wskazał na trzy możliwe scenariusze zastosowania technologii sztucznej inteligencji: wykorzystanie jej do wykonywania powtarzalnych czynności, zastosowanie jej w roli asystenta eksperta, który np. w branży medycznej może pomagać w diagnozowaniu konkretnych chorób oraz użycie do analizy ogromnej bazy danych i znajdowania rozwiązań dla sytuacji zależnych od bardzo wielu czynników jednocześnie.

W odpowiedzi na pytanie o organizacje, które mogłyby wykorzystać AI do działań zagrażających bezpieczeństwu ludzi Zhou podkreślił, że "technologia sama w sobie nie jest zła, a Huawei współpracuje wyłącznie z firmami, które mają ugruntowaną pozycję na rynku, a ich wiarygodność została wielokrotnie udowodniona".

Data publikacji 03.04.2019, 15:29
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP