Impact’22: Polska powinna aktywnie włączyć się w odbudowę Ukrainy

12.05.2022, 09:12aktualizacja: 12.05.2022, 09:25

Fot. PAP/S. Leszczyński (1)
Polska powinna uczestniczyć w planie odtworzenia gospodarki i infrastruktury Ukrainy, jak i przy reformowaniu instytucji tego państwa w drodze do Unii Europejskiej - to konkluzja środowego panelu „Polska + Ukraina - jak wykorzystać synergię?”, który odbył się podczas kongresu Impact’22 w Poznaniu.

Jak wskazała uczestnicząca w dyskusji Julia Bojczuk z firmy Golden Tile, Ukraina będzie potrzebowała odbudowy gospodarki, infrastruktury, szlaków logistycznych i biznesu, które zostały zniszczone w wyniku rosyjskiej agresji.

„Musimy już budować plan odbudowy, ale przyjmując inne podejście niż wcześniej. Chodzi o wzmocnienie poziomu technologicznego Ukrainy i zwiększenie stopnia innowacyjności gospodarki. Rozmowy na ten temat już się toczą. Na ten moment najważniejszy jest plan odtworzenia produkcji, szlaków logistycznych, zbudowanie nowych projektów inwestycyjnych oraz planowanie akcji kredytowej dla ukraińskiego biznesu” - powiedziała Bojczuk.

Jej zdaniem najbardziej istotne jest skupienie się na budowie parków technologicznych, czyli stworzenie nowoczesnej infrastruktury wokół zakładów produkcyjnych. „Polska może nam pomóc w analityce - jakie wybrać miejsce, co produkować. Znacie najnowsze trendy rynku europejskiego i światowego, i możecie nam powiedzieć, na czym powinniśmy się skupić” - dodała.

Vołodymyr Radin z Bank BNP Paribas ocenił, że Polska jest bardzo aktywna przy wspieraniu Ukrainy. „Polska jest w pierwszej trójce państw, które wspierają Ukrainę - jej rola przy odbudowie jest bardzo istotna”.

„Poziom zaufania między naszymi krajami jest niesamowity” - zaznaczył Radin pytany o to, czy możliwa jest ekonomiczna koalicja Polski i Ukrainy. „Mamy szansę na wspólne działanie - potencjalna koalicja ekonomiczna Polski i Ukrainy dałaby nam nowe, duże możliwości, bo działające wspólnie 80 mln ludzi to znaczący gospodarczy potencjał” - uzupełnił.

„Myślę, że Ukraińcy mogą się wiele nauczyć od Polaków, m.in. tego, w jaki sposób wspierać swoich sąsiadów. Polska i cały świat może uczyć się od Ukrainy tego, jak być odważnym - to istotne nie tylko na polu walki, ale także w stosunkach ekonomicznych” - zaznaczył.

Jakub Karnowski, członek zarządu Kolei Ukraińskich ocenił, że w wyniku działań wojennych po rosyjskiej agresji, ukraińska infrastruktura kolejowa „nie jest bardzo zniszczona”. Karnowski powiedział, że Polska powinna pomóc w jej odbudowie, także pod względem instytucjonalnym, w perspektywie wejścia Ukrainy do Unii Europejskiej.

„Perspektywa wejścia do UE jest kluczowa - pieniądze na odbudowę Ukrainy będą - ważne, żeby ich wykorzystanie łączyło się z pewnymi warunkami, takimi jak wprowadzenie pozytywnych reform instytucjonalnych” - dodał. Wymienił m.in. wsparcie instytucji demokratycznych i walkę z korupcją.

„Właśnie przeszliśmy test i teraz widać, kto działa w oparciu o wartości, a kto nie. Ja nie wyobrażam sobie świata - zwłaszcza korporacyjnego - który nie ma wartości. To, co zrobiło wiele firm, zawieszając swoją działalność w Rosji, było konieczne” - powiedział Bartosz Ciołkowski z Mastercard Europe.

Jego zdaniem między polskim i ukraińskim sektorem finansowym jest bardzo duże pole do możliwej współpracy, bo jeszcze przed rosyjską inwazją między Ukrainą a Polską była „pozytywna konkurencja” w sprawach takich jak m.in. płatności zbliżeniowe czy inne formy szybkiego przelewania pieniędzy.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE