Innowacyjne podejście sukcesem OKNOPLASTU

27.04.2016, 18:17aktualizacja: 27.04.2016, 18:17

PIXEL
Grupa OKNOPLAST, czołowy europejski producent okien PVC, w 2015 roku odnotowała rekordowe w historii swojej działalności wyniki sprzedaży. Firma sprzedała ponad 1 milion okien w Polsce i za granicą, co oznacza wzrost przychodów z 480 mln zł w 2014 roku do 520 mln zł w 2015. Wyniki zostały ogłoszone podczas multimedialnego wydarzenia 360° - premierowego pokazu najnowszego autorskiego okna PIXEL.

Coraz silniejsza pozycja OKNOPLAST w Europie

Pierwszy kwartał 2016 roku pokazuje kolejne wzrosty sprzedaży. „Rosnące słupki oraz plany rozszerzenia oferty pozwalają nam przypuszczać, że w bieżącym roku zwiększymy dotychczasowe wyniki” - mówi Mikołaj Placek, prezes OKNOPLASTU.

W 2015 r. udział eksportu w strukturze sprzedaży przedsiębiorstwa wyniósł 70%, co czyni z OKNOPLAST największego polskiego eksportera pod względem wartości sprzedanych okien PVC. Wartość eksportu Grupy OKNOPLAST to około 15% całego polskiego eksportu okien PVC.

Poza Polską firma prowadzi działalność na 9 rynkach: w Austrii, Czechach, Francji, Niemczech, Słowacji, Słowenii, Szwajcarii, we Włoszech i na Węgrzech. To właśnie Europa stanowi kluczowy rynek działań OKNOPLASTU. W najbliższym czasie firma planuje również wejście ze swoją ofertą na dwa nowe rynki: skandynawski oraz brytyjski.

"Nowe rynki to nowe wyzwania dla firmy, ale również możliwość spojrzenia na naszą działalność z innej perspektywy. W ciągu 11 lat obecności na zagranicznych rynkach nauczyliśmy się wiele: od naszych niemieckich sąsiadów wiemy, że parametry technologiczne to klucz do sukcesu, zaś od Włochów, że design produktu jest tak samo ważny jak jego jakość. Z połączenia tych elementów powstało nasze najnowsze dzieło - okno PIXEL" - dodaje Mikołaj Placek.

Autorskie systemy okienne kluczem do sukcesu

Niewątpliwie przyczyną wzrostu przychodów w 2015 w firmie OKNOPLAST jest wprowadzenie do oferty nowego produktu PROLUX, który łączy w sobie wysokie właściwości użytkowe oraz pionierskie rozwiązania w zakresie energooszczędności. Bardzo wysoka sprzedaż okien PROLUX dowodzi, że jakość ma coraz większe znaczenie zarówno dla klientów polskich jak i zagranicznych. Odpowiedzią na ten trend jest tegoroczna premiera autorskiego i przełomowego systemu PIXEL. OKNOPLAST połączył technologię i design tworząc produkt, który dzięki większej powierzchni szyb, wpuszcza do mieszkania do 22% więcej światła. Nowatorski system PIXEL jest pierwszym tego typu produktem na polskim rynku, którego cechą charakterystyczną jest niższe złożenie profili PVC oraz ich nowoczesny designerski kształt bez żadnych zaokrągleń.

Prezentacja autorskiego okna

Przełomowy design nowego produktu o wyrafinowanym, kanciastym kształcie został przedstawiony podczas spektakularnego wydarzenia w Teatrze Szekspirowskim w Gdańsku. OKNOPLAST zaprosił międzynarodowych gości na spotkanie w centrum designu. Podczas wydarzenia uczestnicy zostali otoczeni multimedialnymi prezentacjami i mappingiem 360°.

www.oknoplast.com.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE