Inwestycje ORLEN VC zwiększą bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej

19.07.2024, 14:11aktualizacja: 19.07.2024, 14:17

ORLEN (1)
Fundusz ORLEN VC zainwestował w norweską spółkę Heimdall Power, jednego ze światowych liderów optymalizacji sieci elektroenergetycznych. Rozwijana przez Norwegów technologia pozwala zwiększyć przepustowość sieci elektroenergetycznych aż o 40 proc., co przekłada się na wzrost bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej do odbiorców.

Technologia firmy Heimdall Power, poprzez bezpośrednie monitorowanie parametrów pracy linii energetycznych, umożliwia ocenę aktualnego obciążenia linii oraz wykrywanie zdarzeń, jak np. awaria, oblodzenie, pożar lub wysoki poziom wibracji. Dane z sensorów służą również do modelowania stanu sieci oraz planowania rozwoju infrastruktury przesyłowej.

Firmy korzystające z rozwiązań Heimdall Power są gotowe zaspokoić stale rosnące zapotrzebowanie na energię elektryczną, zmniejszając przy tym lub opóźniając potrzebę kosztownych modernizacji infrastruktury.

Według specjalistów z Grupy ORLEN właśnie takie elastyczne i efektywne zarządzanie sieciami elektroenergetycznymi jest jednym z kluczowych wyzwań, związanych z transformacją energetyczną. Grupa, zarządzająca ponad 200 tys. kilometrów sieci, aktywnie poszukuje najbardziej zaawansowanych technologicznie rozwiązań, które pozwolą budować trwałe przewagi konkurencyjne.

Inwestycja w norweską spółkę Heimdall Power, jednego ze światowych liderów innowacji w elektroenergetyce, to szansa na zwiększenie wykorzystania systemu zarządzania przesyłem energii w sieciach Grupy ORLEN.

„Spółka Heimdall Power zbudowała wyjątkową pozycję w branży energetycznej jako podmiot umożliwiający przeprowadzenie transformacji energetycznej. Zdolność technologii Heimdall Power do poprawy elastyczności pracy sieci wysokiego napięcia może także znacząco wspierać działalność naszej Grupy. Dzięki coraz większemu zainteresowaniu i nowym zleceniom z Europy i USA firma staje się kluczowym graczem na tym rynku” – stwierdził Marek Garniewski, prezes ORLEN VC.

Założona w 2016 roku firma Heimdall Power od kilku lat konsekwentnie buduje swoją pozycję w Europie, a w 2023 roku rozpoczęła również ekspansję w USA. Firma dostarcza oprogramowanie i czujniki do monitorowania napowietrznych linii elektroenergetycznych. Technologia umożliwia operatorom zwiększenie mocy w sieciach średniego i wysokiego napięcia przy jednoczesnej poprawie bezpieczeństwa ich pracy.

Źródło informacji: ORLEN

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE