IQ PARTNERS SA (19/2020) Nawiązanie współpracy przy produkcji i wydawaniu gier przez PunkPirates sp. z o.o. z Games Lab sp. z o.o.

04.05.2020, 14:29aktualizacja: 04.05.2020, 14:29

Raport bieżący 19/2020

Zarząd IQ Partners S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent") informuje, że w dniu 4 maja 2020 roku spółka w 100% zależna PunkPirates sp. z o.o. z siedzibą Olsztynie ("PunkPirates"), zawarła umowę dotyczącą współpracy w zakresie produkcji oraz wydawania gier z Games Lab sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu ("Umowa"). PunkPirates jest zainteresowana wydaniem gier na platformy wirtualnej rzeczywistości ("VR"), których scenariusz oparty będzie na grach planszowych Valhalla oraz Titans należących do Games Lab sp. z o.o.

Zgodnie z postanowieniami Umowy Games Lab sp. z o.o. udzieli PunkPirates licencji na wykorzystanie tematyki gier planszowych w celu przygotowania i wydania na ich podstawie gier na wirtualna rzeczywistość. PunkPirates natomiast zapewni zespół oraz środki finansowe na opracowanie scenariusza gier oraz wydanie ich na wirtualną rzeczywistość. Szczegółowe zasady współpracy zostaną uregulowane przez PunkPirates oraz Games Lab sp. z o.o. w umowie szczegółowej.

Gra planszowa Valhalla jest bitewną grą karciano-kościaną, która przenosi graczy do ostatecznej, krwawej bitwy podczas mitycznego Ragnaroku. Wikingowie stają w walce o chwałę, krew i zwycięstwo. Stają w walce o miejsce w wiecznej Valhalli. Gra Titans natomiast jest grą typu area control osadzoną w realiach krwawych wojen rozdzierających XVII wieczną Europę.

Tytuły cieszą się dużą popularnością wśród miłośników gier planszowych. Świadczy o tym między innymi fakt pozyskania na produkcję ponad 2,5 mln złotych za pośrednictwem platformy zagramw.to oraz Kickstarter.

PunkPirates jest spółka w 100% zależna od Emitenta. Prowadzi ona działalność związaną z rozwojem i portowaniem posiadanych gier na nowe urządzenia VR, produkcją nowych tytułów gier VR oraz, w ramach działalności wydawniczej, poszukiwaniu nowych, obiecujących gier VR na wczesnym etapie rozwoju. Wszystkie produkcje będą finansowane ze środków własnych Emitenta.

Emitent jest w trakcie procesu łączenia z PunkPirates, o czym informował w raportach bieżących. Z dniem połączenia Emitent wstąpi we wszystkie prawa i obowiązki PunkPirates, zaś PunkPirates zostanie wykreślona z rejestru przedsiębiorców. Zmieniona zostanie również nazwa Emitenta z IQ Partners S.A. na PunkPirates S.A.

Połączenie jest dokonywane w ramach realizacji nowej strategii działalności Emitenta, która polega na zmianie przedmiotu działalności na działalność w zakresie wydawania i produkcji gier na wirtualną rzeczywistość oraz tworzenia aplikacji extended reality (XR).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz