IZOSTAL SA (23/2020) Zmniejszenie ogólnej liczby głosów w Spółce Izostal S.A. poniżej 5% przez Rockbridge Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.

02.09.2020, 21:05aktualizacja: 02.09.2020, 21:05

Raport bieżący 23/2020

Zarząd Izostal S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 2 września 2020 roku otrzymał zawiadomienie od Rockbridge Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie ("Towarzystwo") działającego w imieniu i na rzecz zarządzanych funduszy inwestycyjnych ("Fundusze") na podstawie art. 69 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 87 ust. 1 pkt 2 lit a Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (t.j. Dz.U. 2019 poz. 623; "Ustawa"), w którym poinformowało o zmniejszeniu udziału przez Fundusze w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Izostal S.A. z siedzibą w Kolonowskiem poniżej progu 5%.

Zgodnie z otrzymanym zawiadomieniem:

"Zmniejszenie stanu posiadania ogólnej liczby głosów w Spółce poniżej 5% nastąpiło na skutek zawarcia w dniu 28 sierpnia 2020 r. przez Fundusze transakcji sprzedaży 99 011 (słownie: dziewięćdziesięciu dziewięciu tysięcy jedenastu) akcji Spółki na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. ("Transakcja").

Transakcja została rozliczona w dniu 1 września 2020 r.

Przed Transakcją Fundusze posiadały łącznie 1 725 542 (słownie: jeden milion siedemset dwadzieścia pięć tysięcy pięćset czterdzieści dwie) akcje Spółki, które stanowiły 5,27% kapitału zakładowego Spółki oraz uprawniały do 1 725 542 (słownie: jednego miliona siedmiuset dwudziestu pięciu tysięcy pięciuset czterdziestu dwóch) głosów na Walnych Zgromadzeniach Spółki oraz reprezentowały 5,27 % ogólnej liczby głosów w Spółce.

Po zawarciu oraz rozliczeniu Transakcji Fundusze posiadają łącznie 1 626 531 (słownie: jeden milion sześćset dwadzieścia sześć tysięcy pięćset trzydzieści jeden) akcji Spółki, które stanowią 4,97% kapitału zakładowego Spółki, uprawniają do 1 626 531 (słownie: jednego miliona sześciuset dwudziestu sześciu tysięcy pięciuset trzydziestu jeden) głosów na Walnych Zgromadzeniach Spółki oraz reprezentują 4,97% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Ponadto Towarzystwo informuje, że:

1) Fundusze nie posiadają podmiotów zależnych, które posiadałyby akcje Spółki,

2) Fundusze nie zawarły umów z osobami trzecimi, określonymi w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit c Ustawy,

3) Funduszom nie przysługuje prawo głosu z akcji Spółki w związku z sytuacjami określonymi w art. 69 ust. 4 pkt 7 oraz 8 Ustawy."

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz