IZOSTAL SA Zawarcie przez Izostal S.A. umowy o udzielenie gwarancji kontraktowej z TUiR Allianz Polska S.A.

15.02.2016, 12:06aktualizacja: 15.02.2016, 12:06

Raport bieżący 7/2016

Zarząd Izostal S.A. (Spółka) informuje, że w dniu 15 lutego 2016 roku powziął informację o drugostronnym podpisaniu Umowy o udzielenie gwarancji kontraktowej (Umowa) z TUiR Allianz Polska S.A. z siedzibą w Warszawie.

Przedmiotem umowy jest wydanie na rzecz Operatora Gazociągów Przesyłowych Gaz-System S.A. z siedzibą w Warszawie gwarancji zwrotu zaliczki. Przedmiotowa gwarancja zostanie udzielona jako zabezpieczenie zwrotu/rozliczenia zaliczki w związku z realizacją podpisanej przez konsorcjum firm w składzie Izostal S.A. (lider konsorcjum) oraz Stalprofil S.A., a O.G.P. Gaz-System S.A. umowy częściowej na sprzedaż i dostawę izolowanych rur stalowych DN 1000 do budowy Gazociągu Czeszów - Kiełczów, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 2/2016 z dnia 26 stycznia 2016 roku.

Zgodnie z zapisami Umowy TUiR Allianz Polska S.A. udzieli O.G.P. Gaz-System S.A. gwarancji w wysokości 18.524 tys. PLN z terminem ważności do 30 września 2016 roku.

Zabezpieczeniem Umowy jest weksel in blanco wraz z deklaracją wekslową poręczony przez Stalprofil S.A.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego rodzaju umów.

Zawarta Umowa nie przewiduje kar umownych.

Umowa spełnia kryterium znaczącej umowy, ponieważ jej wartość przekracza 10% wartości kapitałów własnych Spółki.

Szczegółowa podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2009 roku nr 33 poz. 259 z późniejszymi zmianami).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz