Jak działa rozliczanie dochodów z Niemiec w Polsce?

20.08.2024, 09:45aktualizacja: 20.08.2024, 09:50

Envato
Osoby pracujące na co dzień w Niemczech, ale posiadające centrum interesów życia w Polsce zobowiązane są do rozliczania dochodów z Niemiec w naszym kraju. Jak wygląda to w praktyce? Jak uzyskać zwrot podatku z Niemiec? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Jak rozliczyć dochody z Niemiec w Polsce?

Jak wspomniano we wstępie każdy, kto pracuje legalnie w Niemczech posiadając jednocześnie centrum interesów życiowych w Polsce zobowiązany jest do rozliczenia w naszym kraju dochodów uzyskanych za granicą. W jaki sposób to zrobić? Otóż, konieczne jest w tym przypadku wypełnienie formularza PIT-36 wraz z załącznikiem PIT ZG. To właśnie na nim wykazane zostaną niemieckie dochody. Istotne w tym przypadku jest to, że rozliczając dochody z Niemiec z polskim fiskusem unika się tzw. podwójnego opodatkowania co jest efektem zawarcia stosownej umowy między Polską a Republiką Federalną Niemiec. Szczegółowe informacje na ten temat oraz kwestie dotyczące rozliczania niemieckich dochodów w Polsce zostały przedstawione pod linkiem: https://www.decret.pl/rozliczenie-dochodow-z-niemiec-w-polsce-pit-36-zg/.

Jak uzyskać zwrot podatku z Niemiec?

Osoby pracujące legalnie w Niemczech mogą ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku dochodowego. W jaki sposób go uzyskać? Otóż, należy w tym celu rozliczyć się z niemieckim urzędem skarbowym, co wymaga wykorzystania kart podatkowych Lohnsteuerbescheinigung otrzymanych od wszystkich pracodawców z danego roku podatkowego. W przypadku osób posiadających centrum interesów życiowych w Polsce konieczne jest wcześniejsze rozliczenie się z polskim fiskusem, o czym wspomniano w poprzednim akapicie. W tym miejscu warto podkreślić także to, że rozliczenie się w Niemczech to nie tylko możliwość uzyskania zwrotu podatku, ale dla niektórych osób również obowiązek. Dotyczy on pracowników, którzy:

• zostali zaliczeni do III lub IV klasy podatkowej;
  • uzyskali dochody z Niemiec od kilku pracodawców i nie zostały one objęte zryczałtowanym opodatkowaniem;
  • uzyskali dochody, które nie pochodziły z wynagrodzeń wyższe niż 410 euro w ciągu roku/ pobierali świadczenia socjalne (np. różnego rodzaju zasiłki) przekraczające tę kwotę;
  • pobierają Kindergeld, czyli niemiecki zasiłek na dzieci;
  • pobierali niemiecki zasiłek dla bezrobotnych, będąc w związku małżeńskim, przy założeniu, że jedno z małżonków było zaliczone do V lub VI klasy podatkowej w Niemczech;
  • prowadzili w Niemczech tzw. Gewerbę, czyli jednoosobową działalność gospodarczą.

Ile wynosi zwrot podatku z Niemiec?

To, ile w praktyce wyniesie zwrot podatku z Niemiec uzależnione jest od kilku kwestii. Chodzi zarówno o wysokość dochodów uzyskiwanych przez daną osobę, jak i przysługujące jej ulgi i odliczenia. W efekcie każdy podatnik otrzyma inną kwotę zwrotu. Istotne jest także to, że ubiegać można się o zwrot za cztery poprzednie lata podatkowe, czyli 2023, 2022, 2021 oraz 2020 rok.

Podsumowując należy stwierdzić, że rozliczenie dochodów z Niemiec w Polsce to nie jedyny obowiązek, ponieważ wiele osób musi złożyć również zeznanie podatkowe w Niemczech. Warto w tym przypadku skorzystać z profesjonalnej pomocy, która jest oferowana pod linkiem: https://www.decret.pl/zwrot-podatku-z-niemiec/.

Źródło informacji: Biuro Rachunkowe DECRET

Data publikacji 20.08.2024, 09:45