Kariera sportowa młodych

24.10.2018, 17:25aktualizacja: 24.10.2018, 17:25

Warsztaty SAV, PGE Narodowy
Jak pozyskać sponsora dla siebie lub swojego klubu? Jak radzić sobie ze stresem związanym z ważnymi zawodami? Wreszcie co, kiedy i w jaki sposób spożywać, aby przełożyło się to pozytywnie na dyspozycję w dniu startu? Sport to nie tylko treningi. Młodym zawodnikom potrzebne jest zaplecze merytoryczne.

Takie zaplecze sportowcom, ich trenerom i rodzicom zapewnia Sportowa Akademia Veolia (SAV), która w tym roku rozszerzyła ofertę również dla osób spoza kadry SAV. Bezpłatne szkolenia on-line z dietetyki, marketingu sportowego i psychologii są dostępne dla każdego, kto zechce skorzystać z wiedzy ekspertów programu.

„Od blisko 10 lat pracujemy ze sportowcami. Dobrze wiemy, że za każdym zawodnikiem stoi sztab ludzi, którzy wspierają go na co dzień i dzielą z nim wszystkie sukcesy i porażki. W przypadku młodych zawodników są to najczęściej rodzice i trener. Dlatego szkolenia otwarte SAV zaplanowaliśmy również z myślą o nich” - mówi Jowita Mytnik-Skała, prezes Fundacji Veolia Polska.

W planie szkoleń znalazły się m.in. tematy związane z przygotowywaniem ofert sponsorskich, budowaniem wizerunku i pewności siebie, niezwykle ważne zagadnienie dotyczące żywienia, nauki koncentracji na „tu i teraz” i umiejętności wyznaczania sobie celów.

Świat sportu zna wiele pozytywnych przykładów współpracy na linii sportowiec - psycholog. Jednym z najbardziej znanych i owocnych była praca Adama Małysza z profesorem Janem Blecharzem. To m.in. dzięki niej, myślący o zakończeniu kariery skoczek ujawnił swój olbrzymi talent i - po niespodziewanym zwycięstwie w Turnieju Czterech Skoczni - na lata zdominował konkursy skoków narciarskich.

Właśnie psychologia w sporcie, a także dietetyka oraz marketing sportowy, będą tematami otwartych szkoleń Sportowej Akademii Veolia.

Więcej informacji o szkoleniach on-line, znaleźć można na facebooku. Niebawem pojawią się tam również szczegóły rekrutacji do programu edukacyjno-stypendialnego SAV, kierowanego do sportowców w wieku 16-18 lat. Początek selekcji, która wyłoni 21 zawodników 10. edycji programu, zaplanowana została na 30 października.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.10.2018, 17:25