Komentarz prezesa Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych w sprawie współpracy polsko-litewskiej przy budowie elektrowni jądrowej na Litwie

26.04.2013, 19:09aktualizacja: 26.04.2013, 19:09

"Na przeszkodzie współpracy Polski przy budowie elektrowni jądrowej na Litwie stoi stan relacji polsko-litewskich. Kolejną przeszkodą jest zbyt wiele sprzeczności między Litwą a pozostałymi państwami bałtyckimi, które mogłyby włączyć się do projektu. Pojawia się też pytanie o to, kto sfinansuje inwestycję. Budowa nowej elektrowni jądrowej jest bardzo droga. Przypomnijmy, że połączona wartość PKB państw bałtyckich jest ponad pięciokrotnie mniejsza od wartość polskiego PKB. Tymczasem sama Polska posiada poważne problemy ze sfinansowaniem własnego projektu" - powiedział prezes Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych (Polska), Marcin Domagała.

"Jak oceniają analitycy, zapotrzebowanie na energię do 2030 r. wzrośnie w Polsce o 40%. Czym uzupełnić deficyt? Nowa elektrownia jądrowa w naszym kraju może powstać dopiero za ok. 20 lat, a Polska nie może pozwolić sobie na blackout. Pierwszy blok elektrowni pod Niemanem zostanie z kolei oddany do użytku już w 2016 r., a wytwarzany w niej prąd będzie tańszy od energii wytwarzanej w Polsce. Dzieje się tak dlatego, że środki na realizację tego przedsięwzięcia w dużej mierze pochodzą nie z kredytu, ale zasobów własnych Rosatomu.

Niezależnie od relacji polsko-rosyjskich i nastrojów panujących zarówno w polskich sferach rządzących, jak i u części polskich analityków, dostawa prądu z Kaliningradu do Polski jest najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Ponadto, zgadzając się na położenie kabla przesyłowego do Niemiec, Polska może czerpać korzyści z opłat przesyłowych. Warto mieć również na uwadze względy polityczne, do których należy przede wszystkim możliwość głębszej integracji eksklawy kaliningradzkiej z obszarem unijnym. Dostarczając tanią energię, rosyjska elektrownia jądrowa w Kaliningradzie stanie się ważnym elementem integrującym - i to w warstwie zarówno ekonomicznej, jak i geopolitycznej" - dodał Domagała.

Źródło informacji: RB MediaConsulting

Data publikacji 26.04.2013, 19:09