Komunikat KNF

25.06.2021, 15:43aktualizacja: 25.06.2021, 15:44

Komunikat ws. decyzji podjętych przez Komisję Nadzoru Finansowego w dniu 25 czerwca 2021 r.

W głosowaniu udział wzięli:

· Jacek Jastrzębski – Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego

· Dagmara Wieczorek-Bartczak – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Rafał Mikusiński – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Marcin Mikołajczyk – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Krzysztof Budzich – Przedstawiciel ministra właściwego ds. instytucji finansowych· Jan Pawelec – Przedstawiciel ministra właściwego ds. gospodarki

· Jan Wojtyła – Przedstawiciel ministra właściwego ds. zabezpieczenia społecznego

· Paweł Szałamacha – Członek Zarządu Narodowego Banku Polskiego

· Wojciech Dyduch – Przedstawiciel Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej · Maciej Tomczak – Przedstawiciel Prezesa Rady Ministrów

1. Komisja jednogłośnie zezwoliła na połączenie:

· Banku Spółdzielczego we Włoszczowie (bank przejmujący) z Bankiem Spółdzielczym w Koniecpolu (bank przejmowany)

Połączenie odbywa się za zgodą obu banków wyrażoną w stosownych uchwałach podjętych przez ich organy statutowe.

· Spółdzielczego Banku Powiatowego w Piaskach (bank przejmujący) z Bankiem Spółdzielczym w Sawinie (bank przejmowany)

2. Komisja jednogłośnie wyraziła zgodę na powołanie:

· Rogera Hodgkissa na stanowisko Prezesa Zarządu Generali Towarzystwa Ubezpieczeń SA

· Rogera Hodgkissa na stanowisko Prezesa Zarządu „Generali Życie” Towarzystwa Ubezpieczeń SA

· Rogera Hodgkissa na stanowisko Prezesa Zarządu Concordia Polska Towarzystwa Ubezpieczeń SA

· Marka Kuklewskiego na stanowisko Prezesa Zarządu Banku Spółdzielczego w Gogolinie

· Elżbiety Pieczonki na stanowisko Prezesa Zarządu Banku Spółdzielczego w Ząbkowicach Śląskich

· Bogumiły Małgorzaty Szklarskiej na stanowisko Prezesa Zarządu Warszawskiego Banku Spółdzielczego

· Łukasza Nowaka na stanowisko Prezesa Zarządu Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej „Centrum” z siedzibą w Bytomiu

3. Komisja jednogłośnie wyraziła zgodę na powierzenie:

· Mariuszowi Kołakowskiemu funkcji członka Zarządu nadzorującego zarządzanie ryzykiem istotnym w działalności Polskiego Banku Spółdzielczego w Ciechanowie

4. Komisja jednogłośnie odmówiła zgody na powołanie:

· Jarosława Grochowskiego na stanowisko Prezesa Zarządu Gospodarczego Banku Spółdzielczego w Barlinku

Komisja, w wyniku analizy i oceny zgromadzonego w sprawie materiału stwierdziła, że Kandydat nie spełnia wymogów, o których mowa w art. 22aa ustawy Prawo bankowe. Tym samym stwierdziła, że w odniesieniu do Kandydatury Jarosława Grochowskiego na stanowisko Prezesa Zarządu Gospodarczego Banku Spółdzielczego w Barlinku zachodzi określona w art. 22b ust. 3 pkt 1 ustawy Prawo bankowe przesłanka odmowy wyrażenia przez KNF zgody na powołanie na Prezesa Zarządu Banku.

5. Komisja zapoznała się:

· z informacją na temat ryzyka prawnego dotyczącego portfela kredytów walutowych wg stanu na kwiecień 2021

· z informacją o sytuacji krajowych instytucji płatniczych i małych instytucji płatniczych w IV kwartale 2020 r. oraz biur usług płatniczych w całym roku 2020

· z raportem na temat procesu BION towarzystw funduszy inwestycyjnych za 2020 rok

· z informacją w sprawie realizacji obowiązków związanych z nadzorem nad rynkiem finansowym w zakresie cyberbezpieczeństwa (za II półrocze 2020 r.)

kom amp/

Data publikacji 25.06.2021, 15:43