Kongres 590: Grupa PZU stabilizuje polską gospodarkę i wspiera jej rozwój w wielu obszarach

23.06.2022, 09:54aktualizacja: 23.06.2022, 09:56

Grupa PZU ma 22 mln klientów, w tym 16 mln w segmencie ubezpieczeniowym. „Te liczby są dla nas szczególnie ważne, ponieważ obrazują skalę zaufania, jakim jesteśmy obdarzani przez przedsiębiorców, gospodarstwa domowe i osoby fizyczne. To zaufanie jest dla nas wartością bezcenną” – mówiła Beata Kozłowska–Chyła, prezes PZU podczas panelu „Rola spółek Skarbu Państwa w budowaniu siły gospodarczej Polski”, który odbył się na Kongresie 590 w Nadarzynie.

„Zbudowaliśmy jedyny w Polsce i największy w naszej części Europy konglomerat finansowy, z aktywami przekraczającymi 400 mld zł. To jest duży potencjał, który powoduje, że Grupa PZU stanowi ważny podmiot na mapie gospodarczej nie tylko kraju, ale też regionu Europy Środkowej i Wschodniej” – zaznaczyła prezes PZU.

Dodała, że Grupa PZU prowadzi działalność bardzo zdywersyfikowaną – w sektorach: ubezpieczeniowym, bankowym, inwestycyjnym oraz opieki zdrowotnej.

„Jako polska firma dobrze rozumiemy potrzeby polskiego biznesu, co ma szczególne znaczenie w czasach poważnych kryzysów. Dzięki naszej ochronie ubezpieczeniowej i finansowaniu, które jest udzielane przez podmioty z Grupy PZU (w tym Bank Pekao i Alior Bank), jesteśmy w stanie pomagać przedsiębiorcom łatwiej wyjść z takich turbulencji, jak następstwa pandemii czy dziś wojny w Ukrainie, by dalej się rozwijać. W 2021 r. wartość należności z tytułu kredytów udzielonych przez Grupę PZU sięgała 215 mld zł” - wskazała Beata Kozłowska–Chyła.

Odnosząc się do aktywności ubezpieczeniowej grupy prezes PZU stwierdziła, że w tej dziedzinie podstawową rolą reprezentowanej przez nią spółki jest transfer ryzyka, niesłychanie istotny z perspektywy bezpieczeństwa prowadzonej działalności gospodarczej i tym samym z perspektywy bezpieczeństwa całej gospodarki.

„Ubezpieczamy majątek warty biliony złotych. Odszkodowania, które wypłaciliśmy w ubiegłym roku przekroczyły 14 mld zł. Jeżeli powodujące straty zdarzenia losowe, które wystąpiły, nie byłyby objęte ochroną ubezpieczeniową, oznaczałoby to dla wielu przedsiębiorców ogromne problemy, które mogłyby doprowadzić do upadłości firm” – zwróciła uwagę prezes PZU.

W obszarze inwestycyjnym składki, które wpływają do Grupy PZU, aktywa, które są jej powierzane w zarządzanie, środki przekazywane przez klientów w ramach programów oszczędnościowo-emerytalnych i inne, są lokowane na rynku finansowym – w ten sposób zwiększając płynność tego rynku, stymulując inwestycje i przyczyniając się do rozwoju gospodarczego. W portfelu PZU obligacje skarbowe stanowią 65 proc., a łącznie z korporacyjnymi – 83 proc. Jak podkreśliła prezes PZU, bezpieczna i prowadzona w długim horyzoncie polityka inwestycyjna Grupy wpływa stabilizująco na cały rynek finansowy i gospodarkę.

Grupa działa też w obszarze ochrony zdrowia.

„Jesteśmy trzecim co do wielkości operatorem na rynku prywatnych usług medycznych. W Grupie PZU mamy już 3 mln aktywnych umów zdrowotnych. Stale się rozwijamy, rozszerzamy naszą sieć placówek i usług. Uważamy, że jesteśmy bardzo dobrym i potrzebnym uzupełnieniem dla publicznego systemu opieki zdrowotnej” – podsumowała Beata Kozłowska–Chyła.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 23.06.2022, 09:54