KREZUS SA Nabycie udziałów w spółce EW Greenfield 5 Sp. z o.o. oraz zawarcie porozumienia w sprawie nabycia projektu farm wiatrowych Moszczenica oraz Piona II

08.03.2016, 23:06aktualizacja: 08.03.2016, 23:06

Raport bieżący 14/2016

Zarząd Spółki Krezus S.A. z siedzibą w Toruniu (Emitent) informuje, że w dniu 07 marca 2016 roku podpisał z Windprojekt Sp. z o.o., Sp. k. z siedzibą w Warszawie (Windprojekt) Umowę nabycia 100 % udziałów w kapitale zakładowym spółki EW Greenfield 5 Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu (Greenfield) za cenę 37.000,00 zł (trzydzieści siedem tysięcy złotych). Kapitał zakładowy spółki dzieli się na 100 udziałów o wartości nominalnej 50,00 zł (pięćdziesiąt złotych) każdy. Emitent uprawniony jest do odstąpienia od niniejszej umowy w terminie do 11 marca 2016 roku, odstąpienie to przenosi się na zawarte porozumienie. Greenfield realizuje projekty budowy farm wiatrowych Moszczenica oraz Piona II łącznie o mocy 18 MW. W wyniku zawartego czterostronnego porozumienia pomiędzy Windprojekt (Sprzedawcą) a Greenfield (Kupujący) przy udziale Emitenta oraz osoby prywatnej w sprawie nabycia projektu elektrowni wiatrowych Piona II oraz Moszczenica. Emitent udzielił poręczenia zapłaty za zobowiązania wynikające z projektu Moszczenica w kwocie 5.600.000,00 zł (pięć milionów sześćset tysięcy złotych). Zapłata za projekt Piona II wynosi 7.205.092,10 zł (siedem milionów dwieście pięć tysięcy dziewięćdziesiąt dwa złote i dziesięć groszy) brutto, przy czym Emitent posiada opcję realizacji projektu bądź odsprzedaży osobie trzeciej. W sprawie realizacji tego projektu Strony dojdą do porozumienia w drodze odrębnego aneksu. Zarząd ocenia wartość realizacji projektów na kwotę od 20 mln do 35 mln zł, w zależności od wybranych opcji. Emitent zrealizuje projekt ze środków własnych. Informacja podawana jest w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 11/2016 z dnia 03 marca 2016 roku.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz