LIBET SA (17/2020) Informacja o możliwości odstąpienia przez biegłego rewidenta od wyrażenia opinii

23.06.2020, 20:43aktualizacja: 23.06.2020, 20:43

Raport bieżący 17/2020

Zarząd LIBET S.A. z/s we Wrocławiu ("Spółka", "Emitent") działając w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR informuje, że dziś w trakcie prac nad sporządzeniem i badaniem jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2019 r., do Spółki wpłynęło pismo, w którym biegły rewident poinformował, że może być zobligowany do odstąpienia od wyrażenia opinii o sprawozdaniach finansowych Emitenta.

Powyższe wynika z faktu, że aneks przedłużający obowiązywanie umowy dotyczącej zasad i warunków restrukturyzacji całości zadłużenia Spółki i jej ww. jednostek zależnych z tytułu kredytów bankowych, o której zawarciu Emitent informował w raporcie bieżącym w dniu 1 lipca 2019 roku (raport bieżący nr 16/2019) może być zawarty nie wcześniej niż 29 lub 30 czerwca 2020 roku, podczas gdy biegły rewident oczekuje jego przekazania najpóźniej do dnia 25 czerwca 2020 r. Emitent podkreśla, że w jego ocenie, ryzyko nieprzedłużenia okresu obowiązywania ww. umowy jest znikome.

Szczegółowe stanowisko Zarządu w powyższym zakresie będzie zawarte w sprawozdaniach za 2019 rok, które zostaną opublikowane 30 czerwca 2020 roku.

Sprawozdanie biegłego rewidenta z badania sprawozdania finansowego z ewentualną odmową wydania opinii i jej uzasadnieniem zostanie przez Spółkę opublikowane wraz z raportem rocznym za 2019 rok, tj. w dniu 30 czerwca 2020 roku (zgodnie z terminem publikacji przekazanym w raporcie bieżącym nr 10/2020 z 24 kwietnia 2020 roku).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz