LIBET SA (2/2020) Aktualizacja informacji (6) dotyczących przeglądu opcji strategicznych Spółki.

24.01.2020, 14:47aktualizacja: 24.01.2020, 14:47

Raport bieżący 2/2020

Zarząd LIBET S.A z/s we Wrocławiu (dalej "Spółka") działając w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR niniejszym informuje, iż Spółka - w ramach przeglądu opcji strategicznych i w procesie analizy możliwości zbycia niektórych aktywów Spółki znacznej wartości - otrzymała dwie wstępne (niewiążące w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego) wiarygodne oferty nabycia należących do Spółki nieruchomości i ruchomości służących kompleksowo produkcji kostki brukowej i innych elementów betonowych (dalej odpowiednio "Oferty" i "Aktywa"), potwierdzające zainteresowanie nabyciem Aktywów (dalej "Transakcja"). Oferty dotyczą dwóch jednostek produkcyjnych Spółki.

Oferty zostały złożone przez dwa odrębne i niezależne podmioty, każdy o istotnej pozycji rynkowej.

Zarząd Spółki wskazuje, iż na dzień opublikowania niniejszego raportu nie podjęto decyzji o przeprowadzeniu którejkolwiek z Transakcji, rekomendowaniu przeprowadzenia którejkolwiek z nich, nie zawarto nadto żadnych umów, których przedmiotem byłyby Aktywa (w tym umów warunkowych bądź przedwstępnych), a celem działań podejmowanych przez Spółkę na obecnym ich etapie, jest szczegółowe rozpoznanie wszelkich istotnych okoliczności dotyczycących ewentualnych Transakcji, w szczególności zaś ich wpływu na funkcjonowanie Spółki i grupy kapitałowej Spółki we wszelkich istotnych obszarach.

Spółka wskazuje, iż - o ile zostanie podjęta decyzja o przeprowadzeniu którejkolwiek z Transakcji - celem jej przeprowadzenia przez Spółkę, konieczne będzie spełnienie min. szeregu wymogów o charakterze prawnym i korporacyjnym, w szczególności uzyskanie koniecznych zgód banków finansujących oraz organów Spółki jak i dokonania niezbędnych uzgodnień z interesariuszami.

Proponowana Spółce, wstępna sumaryczna cena netto za Aktywa w ramach dwóch ww. Transakcji zamyka się kwotą: 33 500 000,00 PLN (słownie: trzydzieści trzy miliony pięćset tysięcy złotych).

Środki pozyskane z Transakcji zostaną przeznaczone na spłatę zadłużenia, w szczególności zadłużenia wobec banków, które na ostatni dzień trzeciego kwartału roku obrotowego 2019 r. wynosiło 66,6 mln PLN oraz zadłużenia wobec kontrahentów.

O ewentualnym przeprowadzeniu którejkolwiek z Transakcji, Spółka powiadomi odrębnym raportem bieżącym.

Zarząd Spółki wskazuje, iż Oferty i ewentualne podjęcie działań celem przeprowadzenia Transakcji nie ograniczają zakresu opcji strategicznych Spółki rozważanych obecnie bądź możliwych do przeprowadzenia w ramach prowadzonego przez Zarząd Spółki programu przeglądu opcji strategicznych, a proces ten przebiega i będzie kontynuowany w niezmienionym zakresie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz