Lupin i Celon ogłaszają zawarcie strategicznego porozumienia w zakresie rozwoju i licencjonowania odpowiednika Advair Diskus®

17.02.2015, 16:05aktualizacja: 17.02.2015, 16:05

MUMBAJ i BALTIMORE, 17 lutego 2015 r. /PRNewswire-FirstCall/ - Spółki Pharma Major Lupin Limited (Lupin) i Celon Pharma S.A. (Celon) podały dziś informację o zawarciu ostatecznego porozumienia, w ramach którego podejmą wspólne prace nad inhalatorem suchego proszku (ang. Dry Powder Inhaler, DPI) do inhalacji flutikazonu/salmeterolu, stanowiącym odpowiednik Advair Diskus® firmy GlaxoSmithKline. Za wprowadzenie do obrotu dostarczanego przez Celon produktu odpowiadać będzie spółka Lupin. Za jej pośrednictwem inhalator trafi do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Meksyku oraz na inne rynki o kluczowym znaczeniu. W ostatnim roku obrotowym przychody firmy GlaxoSmithKline ze sprzedaży Advair Diskus® na całym świecie wyniosły ponad 7 mld USD.

"Zawarta przez nas współpraca stanowi przełomowe wydarzenie wpisujące się w dążenia Lupin do rozbudowywania światowej sieci dystrybucji inhalatorów. Cieszmy się, że zyskaliśmy partnera, który posiada duże doświadczenie w rozwoju i produkcji inhalatorów DPI flutikazonu/salmeterolu na rynku europejskim. Dzięki temu oraz bogatemu doświadczeniu Lupin w zakresie rozwoju inhalatorów i wprowadzania tego typu produktów do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych i innych państwach będziemy w stanie jeszcze szybciej zaoferować światu nasz odpowiednik inhalatora Advair Diskus®. Zależy nam na zapewnieniu powszechnego dostępu do wysokiej klasy inhalatorów DPI flutikazonu/salmeterolu po przystępnej cenie" - powiedziała Vinita Gupta, prezes spółki Lupin.

"Nasi specjaliści cieszą się z zawarcia współpracy ze spółką Lupin. Dzięki niej trafimy z naszym produktem na główne rynki poza Polską. Wiążemy z tym przedsięwzięciem duże nadzieje, wyrażając przekonanie, że pozwoli ono obu stronom terminowo zrealizować założenia badawczo-rozwojowe, co umożliwi sprawne zarejestrowanie produktu na docelowych rynkach oraz wprowadzenie go do sprzedaży" - powiedział prezes zarządu Celon Pharma S.A., dr Marciej Wieczorek.

Celon

Celon Pharma S.A. to dynamicznie rozwijająca się spółka biofarmaceutyczna z Polski. Jej działalność skupia się na badaniach naukowych, wytwarzaniu własnych produktów i prowadzeniu ich marketingu. Atutem spółki jest duże zaplecze badawczo-rozwojowe, które pozwala jej tworzyć zupełnie nowe klasy leków. Celon Pharma S.A. posiada odpowiednie zaplecze do przygotowywania i produkcji szerokiej gamy farmaceutyków stosowanych w leczeniu bardzo dużej liczby poważnych schorzeń. Spółka inwestuje w rozwój innowacyjnych farmaceutyków o potencjalnym zastosowaniu w leczeniu nowotworów, chorób neurologicznych, cukrzycy i innych schorzeń metabolicznych.

Lupin Limited

Lupin to zorientowana na innowacje międzynarodowa spółka farmaceutyczna zajmująca się produkcją i rozwojem szerokiej gamy formuł dla leków markowych i generycznych, a także wyrobów biotechnologicznych i substancji czynnych leków będących w sprzedaży na całym świecie. Lupin Limited posiada duży udział na rynku leków sercowo-naczyniowych, diabetologicznych, przeciwastmatycznych, pediatrycznych, neurologicznych, żołądkowo-jelitowych, przeciwzakaźnych i NLPZ, zajmując pozycję światowego lidera w segmencie leków przeciwgruźliczych i antybiotyków z grupy cefalosporyn.

Lupin jest najszybciej rosnącym podmiotem spośród 5 największych firm z branży leków generycznych na rynku amerykańskim (jej udział w rynku leków wydawanych na receptę wynosi 5,3% - dane IMS Health). Ponadto jest ona trzecią największą spółką farmaceutyczną w Indiach pod względem wielkości sprzedaży. Co więcej, znajduje się w gronie 10 największych podmiotów z branży leków generycznych w Japonii i RPA (dane IMS). W roku obrotowym zakończonym w marcu 2014 r. skonsolidowane przychody i zyski (po opodatkowaniu) Lupin wyniosły odpowiednio 110 866 mln rupii (1,83 mld USD) i 18 364 mln rupii (304 mln USD). Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.lupin.com.

Profil spółki w serwisie Twitter: http://www.twitter.com/lupinlimited

CIN: L24100MH1983PLC029442 siedziba: 159, C.S.T. Road, Kalina, Santacruz (East), Mumbai - 400 098.

Advair Diskus® jest zastrzeżonym znakiem handlowym GlaxoSmithKline.

Źródło: Lupin Ltd

KONTAKT: