MAC ws. dokapitalizowania Banku Pocztowego (komunikat)

24.09.2015, 17:40aktualizacja: 24.09.2015, 17:40

- MAC informuje:

Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji informuje, że Bank Pocztowy S.A. (Grupa Poczta Polska, nadzór właścicielski Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji) pozyskał kapitał na dalszy rozwój. W środę 23 września 2015 r. Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podjęło uchwały, umożliwiające pozyskanie środków w dwojaki sposób – poprzez prywatną emisję do dotychczasowych akcjonariuszy, a w dalszej kolejności poprzez IPO oraz debiut na GPW.

„Kiedy obejmowałem rok temu tekę ministra, jednym z moich najważniejszych celów, było skuteczne doprowadzenie do dokapitalizowania Banku Pocztowego, tak niezbędne dla jego rozwoju. Wczorajsza decyzja dokapitalizowania Banku pro rata, na kwotę 60 mln, to wspólna zasługa jego akcjonariuszy, Poczty Polskiej i Banku PKO BP.

Ta mądra i racjonalna decyzja została osiągnięta w zgodzie. – powiedział szef resortu administracji i cyfryzacji, sprawującego nadzór właścicielski nad Pocztą Polską, minister Andrzej Halicki.

Zgodnie z podjętymi uchwałami, w pierwszej kolejności dotychczasowi akcjonariusze tj. Poczta Polska oraz PKO Bank Polski dokapitalizują Bank Pocztowy kwotą 60 mln zł. Pozwoli to na dynamiczny rozwój Banku w perspektywie najbliższych kwartałów. Obecni akcjonariusze obejmą nowe akcje w ramach podwyższenia kapitału, zachowując dotychczasowy procentowy udział - 75 proc. kapitału zakładowego minus 10 akcji dla Poczty Polskiej i 25 proc. kapitału zakładowego plus 10 akcji dla PKO Banku Polskiego.

Szef MAC mówił także, że: „Bank Pocztowy to dobry projekt, jeden z filarów zmian, które zachodzą w Grupie Poczty Polskiej. Projekt użyteczny - i co udowodniły banki pocztowe na całym świecie, choćby we Francji i Niemczech - mogący odnieść wielki sukces, i zapewnić wiele miejsc pracy oraz wpływy do polskiego budżetu. Będę go wspierał.”

Bank Pocztowy, zgodnie z wolą akcjonariuszy, po dokapitalizowaniu w ramach emisji prywatnej, będzie kontynuował proces przygotowania do pozyskania kapitału w drodze pierwszej publicznej oferty (PO) i debiutu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Pozyskane w drodze emisji środki pozwolą na kontynuowanie dynamicznego rozwoju w perspektywie realizowanej przez Bank strategii, czyli do 2018 r.

– Model biznesowy Banku, dotychczasowe wyniki oraz ogromny potencjał do dalszego rozwoju zostały pozytywnie odebrane przez rynek. Jednak niesprzyjające okoliczności wynikające m.in. z propozycji nowych regulacji, w tym podatkowych, utrudniają obecnie pozyskanie środków na dalszy rozwój poprzez rynek kapitałowy - mówił Szymon Midera, Prezes Zarządu Banku Pocztowego. Chcemy być wiodącym, wyspecjalizowanym bankiem oferującym proste usługi przede wszystkim w Polsce regionalnej, czyli w miejscowościach do 50 tys. mieszkańców. Dokapitalizowanie przez akcjonariuszy pozwoli na kontynuacje realizacji założonej strategii, zakładającej szybki rozwój przy zachowaniu miar kapitałowych na bezpiecznym poziomie. Jednocześnie możemy spokojnie przygotowywać się do pozyskania kapitału potrzebnego nam w perspektywie do końca 2018 r. w drodze pierwszej oferty publicznej, jak tylko sytuacja się ustabilizuje – komentował Prezes Banku Pocztowego.

Kluczowe informacje o Banku Pocztowym

Bank Pocztowy jest dynamicznie rozwijającym się bankiem detalicznym. Tylko w 2014 roku Bank wypracował rekordowy w swojej historii zysk netto na poziomie 43,6 mln zł. W okresie 2009-2014 Bank niemal potroił liczbę swoich klientów. Na koniec czerwca 2015 r. z jego usług korzystało już ponad 1,464 mln klientów detalicznych (indywidualnych i mikroprzedsiębiorstw). W ciągu minionych 5 lat Bank odnotował również trzykrotny wzrost udzielonych kredytów. Co więcej, model biznesowy Banku charakteryzuje strategiczne partnerstwo z Pocztą Polską, zapewniając wyłączny dostęp do jej sieci dystrybucji oraz szerokiego grona klientów, co pozytywnie wpływa na efektywność jego dalszego rozwoju.

Usługi Banku Pocztowego kierowane są w szczególności do mieszkańców mniejszych miejscowości, którzy mają ograniczony dostęp do usług bankowych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 24.09.2015, 17:40