MAGNA POLONIA SA (3/2021) Rozwiązanie spółki zależnej, przeniesienie aktywów do Magna Polonia SA

30.04.2021, 22:18aktualizacja: 30.04.2021, 22:20

Raport bieżący 3/2021

Zarząd spółki Magna Polonia Spółka Akcyjna ("Spółka", "Emitent"), informuje, że w dniu 30 kwietnia 2021 r. wspólnicy spółki zależnej od Emitenta - spółki Magna Inwestycje Sp. z o.o. Sp. K. z siedzibą w Warszawie ("MI SK"), w której Emitent posiada bezpośrednio ogół praw i obowiązków komandytariusza i związany z nim udział kapitałowy o wartości odpowiadającej 99% majątku MI SK, a spółka w 100 % zależna od Emitenta - spółka Magna Inwestycje Sp. z o.o. ("MI Sp. z o.o.") posiada ogół praw i obowiązków komplementariusza i związany z nim udział kapitałowy o wartości odpowiadającej 1% majątku MI SK, podjęli uchwałę o rozwiązaniu MI SK bez prowadzenia likwidacji oraz uchwałę w sprawie podziału majątku MI SK pomiędzy wspólników proporcjonalnie do posiadanych przez nich udziałów kapitałowych.

W wykonaniu ww. uchwał Emitent i MI Sp. z o.o. zawarły w dniu 30 kwietnia 2021 r. umowy przenoszące na Emitenta majątek MI SK w postaci 39.047.096 akcji serii J Optigis SA, 5.000.000 akcji serii K Optigis SA, wszystkie wierzytelności MI SK wobec Optigis SA z tytułu umowy restrukturyzacyjnej z dnia 08.08.2018 r. (o zawarciu której Emitent informował raportem bieżącym nr 14/2018 z dnia 9 sierpnia 2018 r.), wszystkie wierzytelności MI SK wobec Optigis SA z tytułu umowy restrukturyzacyjnej z dnia 30.12.2020 (o zawarciu której Emitent informował raportem bieżącym nr 17/2020 z dnia 30 grudnia 2020 r.), wszystkie wierzytelności wobec CG Finanse spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Poznaniu oraz wierzytelności MI SK z tytułu udzielonych pożyczek. Łączna suma bilansowa przeniesionych na rzecz Emitenta aktywów wynosi 47.361.719 PLN.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz