MC: Sztuczna inteligencja - konferencja i raport z badań opinii Polaków (komunikat)

06.09.2019, 16:45aktualizacja: 06.09.2019, 16:45

- MC informuje:

Sztuczna inteligencja w oczach specjalistów i zwykłych Polaków – zapraszamy na konferencję NASK

Konferencję otworzy minister cyfryzacji Marek Zagórski. Poprawy komfortu życia i zmniejszenia liczby nieszczęśliwych wypadków w pracy spodziewają się internauci w związku z wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI). Jednocześnie wielu z nich obawia się, że nowa technologia odbierze ludziom pracę – wynika z raportu na temat postrzegania sztucznej inteligencji przez internautów, przygotowanego przez Państwowy Instytut Badawczy NASK.

Raport Działu Badań Rynku i Opinii Thinkstat NASK PIB "Sztuczna Inteligencja w społeczeństwie i gospodarce. Analiza wyników ogólnopolskiego badania opinii polskich internautów" zostanie po raz pierwszy zaprezentowany 9 września br. podczas konferencji "Dimensions of artificial intelligence. NASK – Cyber reality – Poland". Wydarzenie organizuje niedawno utworzone w NASK Centrum AIDA (Artificial Intelligence and Data Analysis), specjalizujące się w AI.

Termin "sztuczna inteligencja" powstał w latach 50. ubiegłego wieku i od tamtego czasu jest przedmiotem gorących dyskusji eksperckich wśród badaczy i profesjonalistów. Obecnie jako SI rozumie się zaprojektowane przez człowieka skomplikowane systemy, które są w stanie działać bez ludzkiego nadzoru. Sztuczna inteligencja wkroczyła już do wielu dziedzin, m.in. do komunikacji, marketingu, informatyki czy wojskowości. Zdaniem ekspertów, w niedługim czasie może znaleźć zastosowanie w takich branżach, jak medycyna, energetyka, rozrywka, transport, edukacja, cyberbezpieczeństwo, usługi eksperckie czy rolnictwo. Zdecydowana większość (89,2 proc.) badanych przez NASK internautów zetknęła się z terminem "sztuczna inteligencja". Jedynie 4,1 proc. respondentów odpowiedziało, że nie miało styczności z takim pojęciem. Badani przez NASK internauci określili priorytetowe, ich zdaniem, zadania, do których należałoby zaprząc nową technologię. Wśród najczęściej wymienianych było zastąpienie najcięższych i najbardziej niebezpiecznych prac, wykonywanych przez człowieka (63,1 proc.), wspomaganie pracy wykonywanej przez człowieka (59,1 proc.) oraz większa oszczędność w gospodarowaniu energią i zasobami naturalnymi (39,7 proc.).

Choć badani życzyliby sobie, żeby technologia AI znalazła zastosowanie przy wykonywaniu prac niebezpiecznych dla człowieka, to równocześnie boją się, że w ogóle odbierze ludziom pracę. Ponad 40 proc. obawia się tzw. technologicznego bezrobocia, a co czwarty wskazał na zagrożenie wzrostem nierówności ekonomicznych. Dlatego prawie połowa (47,3 proc.) respondentów oczekuje, że powstaną regulacje, chroniące dzisiejsze miejsca pracy przed automatyzacją przez pracodawców.

Na konferencji "Dimensions of artificial intelligence. NASK – Cyber reality – Poland" w Warszawie obok badań NASK na temat postrzegania sztucznej inteligencji przez polskie społeczeństwo o swoich pracach będą mówić specjaliści w dziedzinie AI z Polski, USA, Francji.

Szczegóły można znaleźć na stronie https://aiconference.nask.pl/kai/

Konferencja rozpoczyna się 9 września o godz. 9.00 w siedzibie NASK przy ul. Kolskiej 12 w Warszawie.

Kontakt: media@nask.pl

kom/ plp/ aj/