MC: złóż wniosek o 500+ online w sierpniu (komunikat)

29.08.2017, 15:05aktualizacja: 29.08.2017, 15:05

- MC informuje:

Jeszcze tylko przez trzy dni można składać wniosek o 500+, by zagwarantować sobie ciągłość wypłaty świadczenia oraz brak konieczności oczekiwania na wyrównanie. Jeśli nie chcesz tracić czasu na stanie w kolejkach, najlepiej skorzystaj z wniosku online.

- Złożenie wniosku przez internet to najwygodniejsza forma uzyskania świadczenia, bo nie trzeba odwiedzać urzędów – zachęca Anna Streżyńska, szefowa resortu cyfryzacji.

Trwa przyjmowanie wniosków o wsparcie z rządowego programu "Rodzina 500 plus" na nowy okres świadczeniowy. Złożenie wniosku jeszcze w sierpniu gwarantuje ciągłość wypłaty świadczenia 500+ oraz brak konieczności oczekiwania na wyrównanie.

Z danych wynika, że od początku sierpnia rodzice złożyli już ponad 1,5 mln wniosków o świadczenie 500+, w tym przeszło 477 tys. online. Warto skorzystać z formy elektronicznej, bo składając wniosek online, unikniemy kolejek w urzędzie, jakie mogą pojawić się w ostatnim tygodniu sierpnia.

Wniosek o świadczenie 500+ możemy złożyć w prosty sposób online poprzez 4 kanały: stronę Obywatel.gov.pl, bankowość elektroniczną, portal Emp@tia oraz Platformę Usług Elektronicznych ZUS - PUE ZUS. Wypełniony wniosek można też złożyć osobiście w urzędzie lub listownie za pośrednictwem Poczty Polskiej (decyduje data nadania na poczcie). Ze względu na duże zainteresowanie składaniem wniosków Ministerstwo Cyfryzacji zachęca do korzystania ze ścieżki online.

kom/ mgost/

Data publikacji 29.08.2017, 15:05