MEGARON SA (4/2020) Informacja dotycząca wpływu epidemii koronawirusa COVID-19 na działalność Emitenta

01.04.2020, 18:28aktualizacja: 01.04.2020, 18:28

Raport bieżący 4/2020

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych oraz Komisji Nadzoru Finansowego Spółka informuje, że na bieżąco monitoruje sytuację i podejmuje działania, mające na celu zachowanie szczególnej ostrożności w związku z panującą pandemią koronawirusa SARS-CoV-2.

W szczególności Emitent dokonał weryfikacji procesów wewnętrznych funkcjonujących w Spółce w celu zapewnienia bezpieczeństwa Pracowników, Klientów oraz Kontrahentów. Wskutek tej weryfikacji, Emitent podjął następujące działania:

1. Wprowadzony został system pracy rotacyjnej oraz system pracy zdalnej (tzw. home office);

2. Ograniczono do niezbędnego minimum możliwość wizyt w siedzibie Spółki osób z zewnątrz;

3. W firmie zainstalowane zostały dozowniki z płynem dezynfekującym, dodatkowo codziennie dezynfekowane są wszystkie powierzchnie dotykowe.

Emitent dokonał także analizy potencjalnego wpływu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na działalność operacyjną, wyniki finansowe i sytuację płatniczą Spółki. Emitent przewiduje, że obecna sytuacja będzie miała największy wpływ na jego działalność w następujących obszarach:

W obszarze składania nowych zamówień przez Klientów Emitenta:

1. Ograniczone zostały wizyty przedstawicieli handlowych u Klientów Emitenta ze względu na konieczność ograniczenia bezpośrednich kontaktów Pracowników z osobami z zewnątrz;

2. Ograniczone zostały możliwości prowadzenia sprzedaży w marketach budowlanych będących głównymi odbiorcami produktów Emitenta;

W obszarze realizacji zamówień na rzecz Klientów Emitenta:

3. Spółka odnotowuje nieznaczne, krótkoterminowe zakłócenia w ciągłości dostaw surowców niezbędnych do produkcji, zwłaszcza tych importowanych z zagranicy i dostarczanych transportem samochodowym;

W obszarze krótkookresowych przepływów pieniężnych:

4. Spółka przewiduje w drugim kwartale bieżącego roku czasowe zakłócenia w regulowaniu zobowiązań wobec Spółki przez jej kontrahentów.

Zgodnie z najlepszą wiedzą Zarządu Emitenta na dzień publikacji niniejszego raportu nie ma możliwości określenia ostatecznego wpływu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na działalność operacyjną, wyniki finansowe i sytuację płatniczą Spółki, ze względu na fakt, że wynika on z czynników niezależnych od Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz