MF: 0% VAT dla darowizn komputerów przenośnych dla szkół (komunikat)

21.04.2020, 17:50aktualizacja: 21.04.2020, 17:50

- MF informuje:

- Laptopy i tablety dla szkół zostają objęte zerową stawką VAT.

- Minister finansów podpisał stosowne rozporządzenie w tej sprawie.

- Preferencyjna stawka VAT obowiązuje do 30 czerwca 2020 r.

„Naszą intencją jest wsparcie szkół, uczelni i innych placówek oświatowych, które w czasie epidemii prowadzą nauczanie przez internet. Dzięki temu więcej uczniów będzie mogło korzystać ze zdalnych form nauki” – mówi szef MF Tadeusz Kościński.

„Ministerstwo Finansów chce maksymalnie ułatwić firmom przekazywanie komputerów i tabletów dla szkół, które następnie trafią do uczniów. Taka pomoc ze strony biznesu będzie objęta stawką 0% VAT ” – wyjaśnia wiceminister finansów Jan Sarnowski.

Zasady preferencji

Warunkiem zastosowania 0% stawki VAT jest udokumentowanie przekazań sprzętu umowami darowizny, z których wynikać będzie, że laptopy i tablety finalnie trafią do miejsc, w których odbywa się nauczanie.

Stawką 0% objęte są darowizny laptopów i tabletów na rzecz:

- placówek oświatowych (np. szkoły i przedszkola)

- organizacji humanitarnych, charytatywnych lub edukacyjnych oraz operatora Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

- organów prowadzących szkoły i placówki (np. jednostki samorządu terytorialnego, ministrowie, inne osoby prawne, jak również osoby fizyczne)

kom/ mom/

Data publikacji 21.04.2020, 17:50