MF: Współpraca resortu finansów i Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (komunikat)

09.07.2020, 14:27aktualizacja: 09.07.2020, 14:27

- MF informuje:

Współpraca resortu finansów i Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.

- Podniesienie jakości obsługi podatników, wspieranie i rozwój stabilnego otoczenia inwestycyjnego oraz współpraca na rzecz rozwijania działalności gospodarczej w Polsce, to główne cele deklaracji o współpracy.

- Dokument podpisali minister finansów Tadeusz Kościński oraz Grażyna Ciurzyńska, kierująca Polską Agencją Inwestycji i Handlu.

- Deklaracja to odpowiedź na postulaty zgłaszane przez przedsiębiorców.

- Zależy nam na tworzeniu w Polsce przyjaznego klimatu dla nowych przedsięwzięć i inwestycji. Dzisiejsza deklaracja o współpracy to kolejny krok mający na celu podniesienie jakości obsługi podatników oraz wypracowanie i podtrzymanie partnerskich i przyjaznych relacji między administracją skarbową, a jej „klientami” – powiedział szef MF. – To także dowód na to, że wsłuchujemy się w potrzeby rynku i skutecznie na nie odpowiadamy – dodał.

- Nasze relacje z inwestorami są partnerskie. Wiemy, jakie mają potrzeby dlatego stale aktualizujemy i dostosowujemy ofertę. Naszym celem jest minimalizowanie barier w prowadzeniu działalności inwestycyjnej nad Wisłą. Dzięki temu mamy wysokojakościowe projekty, które wspierają rozwój Polski i nas wszystkich. Cieszę się, że mamy sojusznika w resorcie finansów – mówi Grażyna Ciurzyńska, p.o. prezes PAIH.

Jakie są zakładane efekty współpracy?

- Celem deklaracji jest stworzenie platformy współpracy, która będzie służyła promocji i rozwojowi działalności gospodarczej. Chodzi także o ułatwienie i zintensyfikowanie inwestycji. Już teraz działa w Polsce wiele nowoczesnych zachęt podatkowych do zwiększania innowacyjności i produktywności, a od stycznia pojawią się kolejne, np. estoński CIT. Zarówno polskie firmy jak i zagraniczni inwestorzy muszą mieć łatwy dostęp do informacji na temat możliwości jaki dają te rozwiązania. Zależy nam również na dalszym wzmacnianiu wizerunku Polski jako dobrego, bezpiecznego miejsca do inwestowania. W obu tych kwestiach kluczowym partnerem Ministerstwa Finansów jest PAIH – podkreślił wiceminister finansów Jan Sarnowski.

Współpraca obejmuje wymianę doświadczeń i analiz. Chcemy ułatwić inwestorom kontakt z administracją podatkową, poznać ich potrzeby.

W efekcie wspólnych działań Ministerstwa Finansów i Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu powstaną kolejne nowoczesne rozwiązania podatkowe, które zwiększą atrakcyjność inwestycyjną naszego kraju. Współpraca może dotyczyć też opracowania oraz rozpowszechniania informacji o dostępnych zachętach inwestycyjnych oraz otoczeniu prawno-biznesowym. Wszystko po to, by inwestowanie w Polsce było jeszcze łatwiejsze.

kom/ sic

Data publikacji 09.07.2020, 14:27